Turismifirmad: ELi soovitused kahjustavad kogu Euroopa turismi

BNS
Copy
Reisikohver.
Reisikohver. Foto: Arvo Meeks

Eesti Turismifirmade Liidu (ETFL) hinnangul on Euroopa Komisjoni soovitused reisipiirangute riikidevaheliseks koordineerimiseks ebapiisavad ja kahjustavad turismi.

Liidu teatel on soovitused liiga ebamäärased ja tuleks muuta konkreetsemaks, et soodustada euroopaülese ühtse ja läbipaistva reisikeskkonna tekkimist.

«See on halvas mõttes tüüpiline Euroopa bürokraatiamasina paber, mis midagi ei lahenda,» ütles ETFLi peasekretär Mariann Lugus pressiteates.

«Kui Euroopa Komisjon ei anna selgeid ühtseid kriteeriume, siis jäetakse riikidele suur vabadus jätkata põhjendamatult rangete poliitiliste otsuste tegemist, mis kahjustab kogu Euroopa turismi,» lisas ta.

Peamine probleem on Luguse sõnul endiselt see, et iga liikmesriik kehtestab piiranguid oma äranägemise järgi ja väga lühikeste etteteatamisaegadega. «See mõjub turismisektorile halvavalt, sest pakutavaid reisiteenuseid ei saa üleöö avada, muuta ja maha võtta,» nentis ta.

Luguse sõnul on ETFLi ja liikmesettevõtete prioriteet tagada eestimaalastele adekvaatne reisiinfo ja turvalised reisiteenused. Testimise võimalust Eestisse naasmisel peab ta heaks lahenduseks, mis võimaldab inimestel reisiotsuseid teha.

Ta lisas, et elame ka edaspidi olukorras, kus riikide ja piirkondade riskitase on pidevas muutumises. «Kui samal ajal on piiriülese liikumise reglement riigiti erinev, tekitab see topeltkeerulise olukorra,» ütles ta.

Euroopa turismiühenduste hinnangul pole Euroopa Komisjoni praegustest soovitustest üheselt aru saada, kas ja kuidas võiks riskipiirkondadest koju naasnud inimeste eneseisolatsiooni asendada testimisega. Samuti jääb nende hinnangul ebaselgeks see, millise etteteatamisajaga peaks toimuma uutest piirangutest teavitamine.

«Soovitusi peab ebapiisavaks ka Euroopa lennundussektor, mis on nimetanud konkreetset soovituste paketti poliitiliseks läbikukkumiseks,» lisas Lugus. 

Eesti Turismifirmade Liit on turismiga tegelevate tööandjate vabatahtlik ühendus, mis liidab 77 liiget. Liidu põhiliikmed on Eesti reisibürood ja reisikorraldajad, kaasliikmeteks transpordiettevõtted, turismiorganisatsioonid, haridusasutused, hotellid, kindlustusfirmad, turismivaldkonna tugiteenuste pakkujad ning välismaised turismiorganisatsioonid.

ETFL on üleeuroopalise reisiettevõtete liite koondava organisatsiooni ECTAA liige.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles