Uskumatu! 12 miljardit maksnud Austraalia suurim metroosüsteem ei ole ikka ülerahvastatuse tõttu piisav ning seda pikendatakse veelgi!

Viasat Explore
Copy
Video ei ole enam kättesaadav. Video ei ole enam kättesaadav.

Austraalia kaguosas paiknev Sydney ühendab endas imelisi randu, suurlinnade kvartaleid ning iidseid monumente. Linnas elab üle viie miljoni inimese ning rahvaarv kasvab igal aastal ligi 100 000 inimese võrra. Praeguseks hetkeks on see mastaapne linn aga suure probleemi ees, nimelt on linna liiklusvõrk jäänud nõrgaks ega suuda nii suurt massi ära teenindada. Valitsusel on olemas lahendus – luua nüüdisaegne metroosüsteem.

Eelmisel suvel avati praeguse seisuga Austraalia suurim ühistranspordiprojekt „Sydney Metro“, mis on 36 kilomeetrit pikk. Tipptunni ajal väljub metroorong mõlemas suunas iga nelja minuti tagant.

Nüüd aga pikendatakse metrooliini veelgi ning 2024.aastaks on Sydneys 31 metroojaamaga 66 kilomeetrine eraldiseisev metrooraudtee. Selle projekti teeb eriti märkimisväärseks tõsiasi, et kogu ehituse perioodil ei suleta ühtki teed ega hoonet. Töö peab toimuma ilma olemasolevate jaamade sulgemisteta, sealhulgas suure läbikäidavusega Martin Place'i jaam ning pearaudteejaam, mida külastab nädalas 2 miljonit reisijat.

Foto: Viasat Explore

Projekt on keerukas ja nõuab oskuslikke teadmisi. Näiteks üks metroojaam tuleb kaevata vaid mõne meetri kaugusele maailma ühest suurimast sadamast, kuid seda ilma kogumiskaevuta. Maa sees olev süvend, mis on 240 meetrit pikk ja 30 meetrit sügav, tuleb vooderdada plastmassiga selliselt, et vesi ei pääseks sisse. Lisaks kõigele tuleb ehitada uue metroo ajuks olev juhtimiskeskus, hiiglaslik hooldusala ja päikesefarm, mis seda kõike energiaga varustab.

Foto: Viasat Explore

Ainuüksi loodeliini lõplik valmimine peaks hoidma aastas kokku kohalikele elanikele 14 miljonit autosõitu.

„Austraalia megametroo“ on täiesti uus dokumentaalsari, mis kajastab viie aasta jooksul toimuvaid tohutuid ehitustöid. Milliseid väljakutseid ja takerdusi projekti valmimine endaga kaasa toob, vaata juba telekanalis Viasat Explore alates 21.oktoobrist kell 22:45.

Viasat Explore on saadaval enamustes Eesti teleoperaatorite pakettides. Telia ning Elisa klientidele on kanal saadaval ka noppekanalina hinnaga al 0,99€.

Copy
Tagasi üles