Elektribörsi hind oli detsembris aasta madalaim

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhjala elektribörs Nord Pool neelab alla Baltimaad.
Põhjala elektribörs Nord Pool neelab alla Baltimaad. Illustratsioon: allikas Nord Pool, Eesti Energia; graafika Margit Randmäe

Põhjamaade elektribörsil Nord Pool Spot jäi detsembrikuu Eesti hinnapiirkonna tasemeks 32,6 eurot MWh, mis on kogu elektribörsi Eestis tegutsemise aja madalaim hind ning sarnasel tasemel kodutarbijatele kehtiva reguleeritud turu hinnaga.

NPS Eesti 32,6 EUR/MWh hind detsembris oli ühtlasi kogu Baltikumi ja Põhjamaade madalaim. Võrreldes novembriga langesid 21 protsendi võrra nii Eesti kui Soome hinnad. Süsteemi keskmine hind langes 18 protsenti ning jäi 33,74 EUR/MWh tasemele. Detsembrikuu hinnalanguse tingis oodatust oluliselt soojem ilm, millest tulenevalt oli tarbimine prognoositust madalam, ja ka tootmisvõimsusi on jätkuvalt regioonis piisavalt.

NPS Eesti hinnapiirkonnas müüdi detsembris kokku 539 GWh elektrienergiat, millest Eesti turuosalised müüsid 465 GWh ehk 86 protsenti. Võrreldes eelnevate kuudega suurenesid oluliselt Leedu turuosaliste poolt müüdud kogused, kuna Baltpooli hind oli ligi veerandi ajast madalam Eesti hinnapiirkonnast. Leedu turuosalised müüsid detsembris 74 GWh ning Läti turuosalised 4 GWh elektrienergiat.

NPS Eesti hinnapiirkonnast ostetud kogused olid detsembris kokku 427 GWh, mis on võrreldes novembri 487 GWh-ga veidi langenud. Eesti turuosalised ostsid sellest 57, Läti turuosalised 38 ning Leedu 5 protsenti. Meie siseriiklikust tarbimisest moodustasid Eesti turuosaliste poolt ostetud kogused 33 protsenti.

Detsembris moodustas eksport Lätti 165 GWh ning Leetu 22 GWh, mida on võrreldes novembrikuuga vastavalt 21 ja 55 protsenti vähem. Väiksema ekspordi mahu põhjustas suurenenud koostootmisjaamade toodang Lätis ja Leedus.

Detsembris oli ka CO2 emissiooni hind aasta madalaimal tasemel ehk 6,9 EUR/t. Languse põhjuseks oli ka siinkohal planeeritust oluliselt madalam tarbimine, mille tõttu suurenes elektritootmises kasutamata jäänud kasvuhoonegaaside kvootide hulk.

Detsembrikuus oli võimsusvoog 77 protsenti ajast Eestist Soome ning 23 protsenti ajast Soomest Eestisse.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles