Estinfilmilt sel nädalal kaks uut filmi kinodes

Estinfilm OÜ
Copy
„Teine lambuke“
„Teine lambuke“ Foto: Estinfilm OÜ

1998. aastast tegutsev Estinfilm tegeleb filmitootmise ja filmileviga ning tutvustab Eesti kinofännidele Euroopa paremikku.

Estinfilmilt sel nädalal kaks uut filmi kinodes.

Sel nädalal alustavad kinolevis kaks uut filmi – soomlaste „Selstkonnamängud“ ja Iiri film „Teine lambuke“

„Seltskonnamängud“, mille rezhissöör on Jenni Toivoniemi, räägib 30-ndates aastates pikaajaliste sõprade seltskonnast, kes kogunevad nostalgilisele nädalalõpule idüllilisse mereäärsesse villasse tähistama Mitzi (Emmi Parviainen) sünnipäeva üllatuspidu – täpselt samuti, nagu nad tavatsesid teismelistena teha. Pidu läheb aga algusest peale käest ära, sest sünnipäevalapsele üllatus ei meeldi.

Pingeline olukord laheneb, kui Mitzi parim sõbanna Veronika (Laura Birn) toob peole kaasa oma uue poiss-sõbra Mikaeli (Cristian Hillborg), kes on rootslasest Hollywoodi staar.

Tuttav ümbrus ja vanad rituaalid panevad seltskonna heldima ning nad unustavad, et on täiskasvanud.  Paljastused, millega ei taheta tasakaalu rikkuda, panevad nad  ümber hindama nii oma minevikku kui ka olevikku.

Vaata treilerit:

Rezhissöör on Malgorzata Szumowska mängufilmi „Teine lambuke“ sisukokkuvõte kõlab selliselt:

Elu Shepherd’iga on ainus elu, mida Selah teab. Nende isemajandaval kogukonnal ei ole moodsat tehnikat ning on sügavale metsa peidetuna kaugel moodsast tsivilisatsioonist.  Shepherd on grupi kaitsja, õpetaja ja armuke. Kõik kogukonna paljudest naisliikmetest on kas tema naised või tütred. Selah on oma usus ehe, kuid samas ka ohtlikult jonnakas. Teda kasvatati kui Shepherdi tütart, kui on vaid aja küsimus, millal temast saab ka tema naine. Kui kokkupõrge võimudega sunnib naist ja Shepherdi ehitama uut Eedeni aeda veelgi kaugemale sisemaale, kasvab Selah’ kahtlus oma usus, ta näeb veidraid ja veriseid nägemusi. Puberteedi algus toob kaasa uusi ja karme rituaale ning ta näeb ühel šokeerival hetkel seda, mis juhtub Shepherdi naistega, kui nad vanemaks saavad.

Osades: Raffey Cassidy, Michiel Huisman, Denise Gough

Vaata treilerit:

Kinodes jookseb nüüd edukalt „Tove Janssoni rääkimata lugu“ ning videolink.ee -s uus film „Tõlkijad“.

Filmitutvustus: „Tõlkijad“

Mis saab, kui üheksa tõlki isoleerivad end kaheks kuuks punkrisse, et ühiselt ära tõlkida ülemaailmse bestselleri triloogia kauaoodatud viimane raamat. Kui juhtub kardetuim ja salajase käsikirja 10 esimest lehekülge lekivad interneti, muutub tõlkijate jaoks unistuste töö luupainajaks ning kirjastaja (Lambert Wilson) on valmis tegema kõike, et väljapressija paljastada. 

Kui 24 tunni jooksul raha väljapressijani ei jõua, siis ähvardab ta järgnevad 100 lehekülge käsikirjast internetti lekitada. Kes jääb süüdi? 

Filmi treiler: 

Filmitutvustus: Tove Janssoni rääkimata lugu

Helsingi, aasta 1945. Sõja lõpp on toonud uut hingamist kunstnik Tove Janssoni kunstilisse ja ühiskondlikku vabadusse. Kaasaeagne kunst, uimastavad peod ja avatud suhted abielus poliitikuga: tema ebatraditsiooniline elu viib ta vastuollu oma skulptorist isa rangete ideaalidega. Tove vabaduseihaldus pannakse proovile, kui ta kohtab teatridirektoer Vivica Bandlerit. Tema armastus Vivica vastu on elektrit täis ja kõikehävitav,  kuid Tove hakkab mõistma, et see armastus, mida ta tõeliselt igatseb, peab olema vastastikkune.

Samal ajal, kui ta tegeleb oma isikliku eluga, arenevad tema loomingulised püüdlused täiesti ootamatus suunas. Samal ajal, kui ta keskendub oma kunstniku-unistustes oma maalimisele, hakkab tema nii-öleda kõrvalprojekt – melanhoolsed ning kummituslikud lood, mida ta hirmunud lastele pommivarjendites rääkis – kiirelt oma elu elama. Muumid, mis said inspiratsiooni tema enda elust, toovad Tovele rahvusvahelise kuulsuse ja finantsilise sõltumatuse.  Ajalehes on igapäevane koomiks, lavastatakse näidend ja jutud võluvad jätkuvalt inimesi terves maailmas. Kuid kui ta üritab leida oma kunstniku identiteeti, peab ta õppima leidma üles iseenda. Tema vastamata armastus Vivica vastu takistab tema tõelist vabadust ja alles siis, kui ta õpib end temast eemale hoidma, saaks ta tõeliselt vabaks. „Tove Janssoni rääkimata lugu“ on haarav draama  ikoonilise geeniuse loomingulisest energiast ja tema tormilistest eneseotsingutest, ihalustest ja vabadusest.

Orig. pealkiri: „Tove”, inglisk. ”Tove”
Tootjamaa: Soome 2020, Tootjafirma: Helsinki Filmi
Rezhissöör: Zaida Bergroth
Osades: Alma Pöysti, Krista Kosonen, Shanti Roney
Filmi pikkus: 100 min., keel: soome, rootsi; zhanr: draama, biograafia
Filmi levitaja: Estinfilm
 
Filmi treiler:

Küsimusetele vastab Mati Sepping, Estinfilmi juht

Estinfilm alustas 24. märtsil aastal 1998. Mida Te sellest mäletate?

Ma olin pikki aastaid filmitootmises, tulin juba 1984 Tallinnfilmi tööle. 1998 alustas Estinfilm esialgu nimega Eesti Tõsielufilm. Muutsime Eesti Tõsielufilmi nime Estinfilmiks, sest see oli rohkem arusaadavam.

Mis alguse juures keeruline oli?

Eriti keerulist polnud, tegelesime eelnevalt filmitootmisega, hiljem alustasime kinoleviga, et tuua Eestisse just Euroopa filme ja koguperefilme. Keeruline võis vast olla see, et ei hoomanud algselt väga täpselt rahvusvahelist filmilevi turgu.

Kas selle tundma õppimine tuli ajaga läbi kogemuste, või rääkisite palju nendega, kel juba kogemus oli ja õppisite palju neilt?

Suhtlesime väga paljudega, aga kogemused tulid peamiselt levifilmidega, et mis läheb, mis mitte. Esimene film, mille eesti kinolevisse tõime oli vene-soome „Kukulind“. See läks edukalt, oli nagu algaja õnn!

Aga mis alustamise lihtsamaks muutis?

Eelnev kogemus filmitootmisest.

Millega Estinfilm siis täpsemalt tegeleb?

Levitab väärtfilme ning kogupere- ja lastefilme ning haldab filmide voogedastusplatvormi videolink.ee. Võib öelda, et žanrid on äärest ääreni, Lars von Trieri skandaalsetest filmidest laste Muumide maailmani välja.

Mainisite voogedastusplatvormi www.videolink.ee. Millega täpsemalt tegemist on ja kuidas selleni jõudsite?

See tekkis vajadusest veidi erineda teistest platvormidest, kus esiplaanil oleks just väikelevitajate filmid. Täpsemalt selgitades on see Eesti väikelevitajate platvorm, kuhu sisuliselt lähevad need filmid, mis me oleme kinos ära näidanud.

Ma eeldan, et teil on väga suur tiim taga. Toimetamist ja suhtlust tundub küll palju olevat... Kui palju teie meeskonnas siis inimesi on?

Koosseisulisi on kaks, ülejäänud lepingutega (tõlgid, toimetajad). Allhankega kasutame ka teisi firmasid, kes teostavad tehnilisi töid ja lastefilmide dubleerimisi.

Kui palju ja millisel kujul te siis välismaa filmitootjatega koostööd teete?

Pidevalt, rohkem küll müügiagentuuridega, aga kohtume erinevatel filmifestivalidel ja filmiturgudel ning suhtlus meili teel on väga tihe.

Millised on suuremad projektid?

Filmid, mis pidevalt kinodes ja videolaenutustes on ning muidugi sügisene Thomas Vinterbergi „Another round“ (eesti tõlge „Järgmine ring“), mis sai nüüd Cannes’i ametliku label’i ja Eestis linastus juba oktoobri alguses.

Mis on need võib-olla tulevikusuunad, kuhu tahaksite Estinfilmiga veel edasi liikuda?

Tahaks sama asjaga tegeleda, millega praegugi. Eesti turg on küllalt väike, ega siin eriti liikuda pole. Samas tegutseme muidugi ka veel Lätis, Leedus.

Videolink.ee

Copy
Tagasi üles