Ekspordilanguse taustal kasvas puidutoodete väljavedu

BNS
Copy
Pelletid
Pelletid Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Statistikaameti andmetel vähenes kaupade eksport augustis eelmise aasta sama kuuga võrreldes 6 protsenti ja import 4 protsenti. Enim kasvas aga puidutoodete, eriti puitpelletite väljavedu. 

Eestist eksporditi augustis kaupu jooksevhindades 1,1 miljardi euro eest ja siia imporditi 1,2 miljardi euro eest. Kaubavahetuse puudujääk oli 113 miljonit eurot, mis suurenes võrreldes möödunud aasta sama perioodiga 15 miljoni euro võrra, teatas statistikaamet.

Statistikaameti juhtivanalüütiku Evelin Puura sõnul sõltub Eesti eksport väga palju lähinaabrite Soome, Rootsi ja Läti majanduse arengust. «Augustis oli nende kolme peamise partnerriigi osatähtsus kolmandik kogu kaupade ekspordist, EL-i riikide osatähtsus ekspordist oli 67 protsenti. Kaubavedu EL-i vähenes võrreldes möödunud aasta augustiga 62 miljoni euro võrra,» selgitas Puura.

Eesti suurim kaupade ekspordipartner oli Soome, järgnesid Rootsi ja Läti. Eksport vähenes enim Soome – 19 miljonit eurot – ja Taani – 17 miljonit eurot. Soome viidi mullusega võrreldes vähem elektriseadmeid ja Taani põlevkivikütteõli.

Kõige rohkem suurenes eksport Hiinasse – 17 miljonit eurot – ja Suurbritanniasse – 11 miljonit eurot. Hiinasse veeti eelmise aastaga võrreldes rohkem elektriseadmeid ning Suurbritanniasse etüülalkoholil põhinevaid desinfitseerimisvahendeid ja puitpelleteid.

Kaupadest eksporditi enim elektriseadmeid, puitu ja puittooteid, põllumajandussaaduseid ja toidukaupu ning mitmesuguseid tööstustooteid. Võrreldes eelmise aasta augustiga vähenes 33 miljoni euro võrra mineraalsete toodete väljavedu. Kõige rohkem ehk 9 miljoni euro võrra suurenes puidu ja puittoodete eksport.

Eesti päritolu kaupade osatähtsus moodustas 71 protsenti kogu kaupade ekspordist. Kodumaiste kaupade väljavedu vähenes eelmise aasta augustiga võrreldes 5 protsenti ja reeksport 8 protsenti. Kõige rohkem kahanes Eesti päritolu põlevkivikütteõli väljavedu, enim suurenes puitpelletite, okaspuidust liistude, vineeri ning termomeetrite ja mõõteriistade osade eksport.

Kaupu imporditi kõige rohkem Soomest, Saksamaalt ja Leedust. Kaupade sissevedu vähenes enim Leedust – 17 miljonit eurot – ja Soomest – 16 miljonit eurot. Leedust kahanes kõige rohkem mootorikütuste ja Soomest vanametalli import. Kaupade sissevedu suurenes enim Hiinast – 17 miljonit eurot –, kust kasvas elektriseadmete import.

Kaupadest toodi Eestisse kõige rohkem elektriseadmeid, põllumajandussaaduseid ja toidukaupu ning mehaanilisi masinaid. Enim vähenes sõiduautode ja mootorikütuste sissevedu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles