Koondatud mehe lugu – vähem kui kahe aastaga ehitusfirma omanikuks. Kuidas on see võimalik?

Foto: Eesti Töötukassa
Eesti Töötukassa
Copy

Koondamine on hirmus sõna ning veelgi hirmutavam on selle tähendus – kaob töö, kaob sissetulek. See on justkui ülekohus, sest töötaja pole teinud midagi valesti, kuid sellegipoolest tema teeneid enam ei vajata. Need, kes seda on kogenud, teavad, et see tähendab pinget, haavatud tundeid, segadust ja palju muudki. Nii juhtus mõni aeg tagasi Kuldar Soituga, kes ühel päeval oli elementmaju tootvas ettevõttes müügijuht, teisel hetkel töötu. Keerulisemaks tegi olukorra fakt, et peres kasvab kolm last ning harjumuspärane stabiilne palk oli koondamise hetkest kadunud. Mida teha, kui elu keerab sinu eest uue lehekülje ning avastad, et sul puudub plaan, isegi haridus?

Kuldari koondamisest on möödas kaks aastat. Need on olnud aastad täis koolitusi, uuesti õppima asumist, veel koolitusi ning eneseotsinguid. Tänaseks on mees ettevõtja, tal on oma ehitus- ja remonditöödega ning kinnisvara hooldusega tegelev ettevõte Pooleli OÜ, mis pakub lisaks temale endale tööd ja leiba vähemalt kahele inimesele ning nagu ta ise ütleb, on tegemist väikese, kuid tubli firmaga. Eelmise aasta augustist on ettevõte ka käibemaksukohuslane.

Neid ridu lugedes võib jääda mulje, et mis see siis ära ole – lood lihtsalt firma ja elu ongi lill! Jah, paljude jaoks, kel ettevõtte loomisega kogemusi, see nii mängleva kergusega tulebki, kuid suurema osa inimeste jaoks, kes varem oma firma loomisega kokku puutunud pole, on tegemist siiski millegi täiesti uuega ning kogemuste ja oskuste puudumine võib saatuslikuks saada nii mõnegi hea plaani teostumisel. Ka muutustega toimetulek on paljude jaoks katsumus.

Kuldar alustas oma teekonda pärast koondamisteate saamist töötukassast. Sellest uksest astus ta sisse aga üpris segaduses, sest puudus teadmine, mida ta edasi teha soovib või kuidas üldse edasi minna. Oli vaid teadmine, et töö, mis nõuab peamiselt vaid arvuti taga istumist, pole tema jaoks. Kuldar meenutab, et õnneks koges ta töötukassa spetsialistidega suheldes positiivsust ja sõbralikkust ning kohe suunati ta karjäärinõustamisele ning pakuti koolitusi. «Siis hakkasingi aina enam mõtlema enda täiendamise peale, kuna hobisid oli, millest oleks võinud välja kasvada mõni idee teenust pakkuda, aga paraku puudus selleks haridus,» ütleb Kuldar, kelle üheks suurimaks hobiks on ehitamine. Seda kinnitab ka tõsiasi, et mees on oma perele valmis ehitanud juba kaks kodu. «Käed sügelevad pidevalt ja pea mõtleb, mis järgmiseks,» kinnitab ta.

Töötukassa pakkus mehele erinevaid võimalusi minna taas palgatööle, kuid pakutavate hulgas polnud paraku neid töökohti, mis oleks olnud Kuldarile meelt mööda ehk nagu ta ise ütleb «polnud päris minu cup of tea». Tõsi, Kuldar käis küll erinevatel vestlustel, andes võimaluse, et äkki siiski võiks palgatööga jätkata, kuid kahjuks ei meeldinud talle enam ettevõtted, kus oleks pidanud hakkama sama teemaga ehk inimeste töö koordineerimisega uuesti otsast peale. «Tahtsin rahu ja vaikust ja eks see mõte endale tööandjaks hakata tundus iga päevaga järjest mõistlikum. Olla ise oma aja peremees ja teha tööd, mis meeldib,» märgib Kuldar.

Seda otsust pole ta tänaseni kahetsenud, kuid tõdeb, et ettevõtlusega alustamine on tähendanud hulga magamata öid ning kõige keerulisem on olnud hakkama saada kindlustunde puudumisega tuleviku suhtes, sest puudub teadmine, kas ettevõte läheb käima või mitte. Õnneks jagub Pooleli OÜ jaoks ehitussektoris tööd. Ehitatakse maju, abihooneid ja teisi rajatisi, remonditakse väiksemaid ja suuremaid ruume ehk Pooleli OÜ tegeleb põhimõtteliselt kõigega, mis puudutab ehitust. Klientideks on nii eraisikud kui ettevõtted.   

Võib öelda, et tänu koondamisele said üks pere ja üks mees võimaluse uueks alguseks, kus suureks pidepunktiks sai töötukassa. «Töötukassat ei ole mõtet karta. Sain aru ja julgen öelda ka teistele, et see ongi loodud selleks, et osutada abi inimesele, kes on eksinud. Väga palju pakutakse seal näiteks teenuseid, mis aitavad ümber õppida, end täiendada ja miks mitte alustada ettevõtlusega. Aitavad välja tuua inimese peidetud anded ja annavad veidi aega tegelda sellega, milleks varem aega ei olnud. Ka võivad töötukassa poole pöörduda töötavad inimesed, kes soovivad end kasvõi samal erialal täiendada,» kutsub mees üles kõiki töötuid ja ka töötavaid inimesi, kel soov alustada ettevõtlusega või muuta karjäärisuunda, võtma julgelt ühendust töötukassaga.

Loe lähemalt Töötukassa koolituste kohta www.tootukassa.ee/content/teenused/koolitused

Copy
Tagasi üles