Hotellid nõuavad viivitamatult Ratase audientsi: meile on valetatud! (1)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Eesti Hotellide ja Restoranide liidu juhatuse esimees Ain Käpp Postimehe otsesaates.
Eesti Hotellide ja Restoranide liidu juhatuse esimees Ain Käpp Postimehe otsesaates. Foto: Madis Veltman

Eesti Hotellide ja Restoranide Liidu juhatus nõuab viivitamatult kokkusaamist Jüri Ratasega, et taastada dialoog turismiettevõtjate erialaliitudega hoidmaks ära olulise ekspordisektori kokkuvarisemist. 

EHRLi juhatuse esimehe Ain Käpa hinnangul ei ole valitsus endale teadvustanud turismisektoris maad võtnud kriisi tõsidust. «Jääb üha enam mulje, et meid on teadlikult kuu aega lollitatud, antud küll julgustavaid, küll rahustavad signaale. Ja otse valetatud, kui pidada silmas niinimetatud vautšerite süsteemi,» viitas Käpp hiljutisele valitsuse otsusele, et vautšerite idee on päevakorrast maas.

Samas ütles rahandusminister Martin Helme kuu aega tagasi välja idee, et kiratseva turismisektori toetamiseks võiks Eestis käibele võtta vautšerid, millega inimesed saaksid Eesti toitlustus- ja majutusasutustes tasuda.

Käpp rõhutas veel kord, et ohus on kümned tuhanded töökohad ja see ei ole juhtunud ettevõtjate saamatuse või töötajate ebaprofessionaalsuse tõttu. «Vastupidi. Kriisi turismitööstuses on tekitanud valitsuste kehtestatud regulatsioonid ja valitsuste ülesanne on leida enda tekitatud probleemile ka lahendused. Erinevate riikide valitsuse pakuvad erinevaid lahendusi, Eesti puhul kõlab ükskõikne vaikus,» kritiseeris varem mitut pealinna hotelli juhtinud Käpp.

Väike toetus ajas sektori marru

Nädal tagasi saatis väliskaubandus- ja infotehnoloogiaminister Raul Siem meediale teate, et tema ettepanekul toetatakse turismisektori ettevõtjaid 5,8 miljoni euroga. Ta ütles, et see on ühekordne tagastamatu abi, mis jäi kevadel EASi kaudu jagamata.

Nii Ain Käpp kui ka Eesti Turismifirmade Liidu president Tiit Pruuli vastasid, et toetuse summa on kahetsusväärselt väike ega aita raskustes turismifirmasid. Turismisektor on varem palunud valitsuselt töötukassa palgatoetust kuni kevadeni, mis maksaks hinnanguliselt 60–90 miljonit eurot.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles