Kaks Euroopa panka riigistamise ohus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Commerzbank.
Commerzbank. Foto: SCANPIX

Euroopa regulaatorid on veendunud, et kahel pangal ei õnnestu homseks tähtajaks usaldusväärseid kapitalipuudujäägi korvamise plaane esitada, mis tähendab osalise või täieliku riigistamise riski.

Ametnike sõnutsi on «praktiliselt vältimatu», et Itaalia Monte dei Paschi di Siena ja Saksa Commerzbank vajavad värsket riigiraha süsti. «Need on need suured juhtumid,» ütles üks ametnik.

Euroopa Pangandusjärelevalve Asutuse (EBA) detsembrikuiste stressitestide valguses osutus MPSi puudujääk 3,3 miljardi euro ja Commerzbanki oma 5,3 miljardi euro suuruseks.

Mõlemad pangad keeldusid riigiraha vajaduse väljavaadet kommenteerimast. Eraviisiliselt kinnitasid aga pangad, et suudavad augud äriliste meetoditega kinni toppida.

EBA testide käigus selgus, et 70 kontrollitud panga seas oli 35 finantsasutuse puudujääk kokku 115 miljardit eurot.

Regulaator andis pankadele kapitali kogumiseks aega kuni juunikuuni, konkreetsete plaanide esitamise tähtaeg on homme.

Analüütikute arvates koosnevad homme esitatavad plaanid valdavalt erinevatest varade müügi ja tegevuse piiramise meetmetest.

Kõige suurem kapitalipuudujääk oli detsembri seisuga Hispaania Santanderil (15,3 miljardit eurot), kuid neil olevat hiljuti õnnestunud sellest üle saada.

EBA kapitalinõudeid on nii Saksa kui Itaalia pangandusringkondades raevukalt kritiseeritud.

CopyrightThe Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles