Narva lahte reostava vraki leket pole suudetud peatada

Jaano Martin Ots
, toimetaja
Copy
Teisipäeval, 26. mail alustati Toila lähistel Narva lahel aprilli lõpus avastatud merereostuse piiramist. 800 meetrit õlitõkkepoome paigaldati merele reostustõrje- ja päästelaeva Kindral Kurvitsa abil.
Teisipäeval, 26. mail alustati Toila lähistel Narva lahel aprilli lõpus avastatud merereostuse piiramist. 800 meetrit õlitõkkepoome paigaldati merele reostustõrje- ja päästelaeva Kindral Kurvitsa abil. Foto: Politsei- ja piirivalveamet

Aprillis Narva lahes lekkima hakanud sõjaaegne vrakk on vaatamata korduvatele tuukritöödele ja reostustõrjetehnikale jätkuvalt keskkonnaohtlik. 

1944. aasta augustis Narva lahes kümne kilomeetri kaugusel kaldast uppunud saksa miiniveeskamislaeva vrakist lekib jätkuvalt õli, teatas ERR viitega politsei- ja piirivalveameti reostustõrje vanemspetsialistile Tauno Mettisele. Viimane kinnitas, et kevadest peale on vrakist välja lekkinud kütteõli levimist püütud takistada reostustõrjepoomidega ning augustis tehtud tuukritööde tulemusel õnnestus laevast välja pumbata ligikaudu seitse tuhat liitrit kütust. Õlikogumispoomide tõhusust vähendasid suvised tormised ilmad, mis poomide kinnitusi rikkusid. 

Õli väljapumpamine ning augu sulgemine peatas lekke vaid ajutiselt ning kuu aega pärast tööde lõppu avastati uus reostus. Nüüd plaanib PPA uusi veealuseid töid, et tuvastada, kas lekib sama koht või on reostusallikas uus. Töödega loodetakse valmis saada jõuludeks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles