Kodus töötamine viis tee hinna lakke

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Foto: Stringer/ZUMAPRESS.com

Koroonaviirusest tingituna tehakse üha rohkem tööd kodus ja see on pannud inimesed üha enam jooma teed, mida tarbitakse maailmas jookidest vee järel kõige rohkem. Kuid teelehtede pakkumine on mõnede tootjariikide kehvade ilmastikutingimuste, tööjõunappuse, sadamate sulgemise ja muude logistiliste põhjuste tõttu kahanemas.

Pärast seda, kui aasta alguses langes teelehtede hulgihind enam kui kümnendi madalaimale tasemele, on alates märtsist nende hind kerkinud enam kui 50 protsenti ehk tasemele, mida nähti viimati 2017. aasta oktoobris.

Pudelites, purkides või pakkides müüdava valmistee hind on siiski olnud stabiilne.

«Tegemist on pakkumisest tingitud nähtusega,» ütles ÜRO Toidu- ja Põllumajandusorganisatsiooni troopiliste toodete grupi analüütik Mamoun Amrouk The Wall Street Journalile.

Analüüsikeskuse Euromonitor International andmetel juuakse maailmas 3,7 miljardit tassi teed päevas. Näiteks USAs joob iga päev teed üle poole inimestest. Enamik ameeriklastest eelistab musta teed ja kõige rohkem juuakse jääteed. Tee on eriti populaarne millenniumilaste seas.

Koroonapandeemia põhjustas teetarbimise järsu vähenemise restoranides ja kohvikutes, aga need inimesed, kes olid rohkem aega kodus, jõid seda jooki üha rohkem.

Maailma suurimad teetootjad on Hiina, India, Keenia, Sri Lanka ja Vietnam, kes annavad kokku 82 protsenti globaalsest tee-ekspordist. USAsse imporditakse teed kõige rohkem Argentinast.

Sri Lankas ja Indias korjatakse teelehti peamiselt käsitsi. Eelistatakse väiksemaid noori teelehti, mille maitse on vanade ja suurte lehtede omast parem. Üldiselt kulub teelehtedel noppimiskõlblikuks kasvamiseks kaks nädalat.

Pakkumine pole teelehtede äris suutnud sammu käia nõudlusega.
Pakkumine pole teelehtede äris suutnud sammu käia nõudlusega. Foto: Pm

Tänavu kahanes Sri Lanka aasta esimese seitsme kuu teetoodang tugeva põua tõttu 15 protsenti, eksport langes kümme protsenti. Sri Lanka on suuruselt kolmas tee-eksportija maailmas.

Ka Indias on teetoodang vähenenud. Koroonaviirus tabas riiki tugevasti ning kuna inimesed peavad üksteisest eemale hoidma, ei saanudki nad mõnedes piirkondades istandustesse saaki koristama minna. Lisaks tekkisid katkestused transpordis ning sadamate sulgemine põhjustas viivitusi ekspordis.

Selle aasta seitsmel esimesel kuul vähenes India teetoodang 22 protsenti, 509 000 tonnini. Augustis kerkis tee hind Kolkata oksjonil ajaloo kõrgeimale tasemele. Pakkumist vähendasid ka uputused Kagu-Indias Assamis, mis on üks peamisi teetootmispiirkondi.

Analüütikute hinnangul peaks tee hind peagi kõrgustest alla tulema. Nii juba juhtus septembris, mil selle hind langes augustiga võrreldes kaks protsenti, 3,1 dollarini kilogrammi eest. Samas hoiatavad spetsialistid, et teetööstust ootavad ees ebakindlad ajad, sest teekasvatus on kliimamuutuste suhtes väga tundlik.

«Teetoodang on kasvutingimuste suhtes väga tundlik. Teed saab kasvatada vaid väga kitsastes agroökoloogilistes tingimustes ning sellest tulenevalt väga piiratud arvus riikides, millest nii mõnedki on kliimamuutustest tugevasti mõjutatud,» hoiatas ÜRO Toidu- ja Põllumajandusorganisatsioon juba kaks aastat tagasi. «Temperatuuri ja sademete hulga muutus koos sagenevate üleujutuste ja põudadega juba mõjutab saagikust, tee kvaliteeti ja hindu ning kahandab sellega teekasvatajate sissetulekuid, millega ohustatakse nende piirkondade elanikkonna elatustaset.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles