Coffee People tootmisjuht Arnold Ilves: elu on liiga lühike, et tarbida kräppi

Copy
Foto: Coffee People

Kõik inimesed, kes joovad kohvi on vähemalt kord elus saanud maitsta nii head kui halba kohvi ning leidnud end mõttelt – kuidas leida oma maitsele sobivaim, mis pakuks seda tõelist maitseelamust ning filmilikku naudingut. Coffee People tootmisjuht Arnold Ilves soovitab selleks ette võtta üks avatud meelega kohviretk ning lubada endale uusi maitseid, sest teekond ideaalse või vähemalt ideaalilähedase kohvi ja kohvioa leidmiseni võib olla küll pikk, kuid rikkalik ja täis üllatusi.

Andes kohvile sõrme, võtab see terve käe ning enamgi veel

Kas teadsid, et Tallinna külje all Peetris tegutseb kohvi röstikoda, millal on suur missioon leida üles kõige kvaliteetsemad kohvioad ja propageerida erikohvi tarbimist? Tegemist on Coffee People röstikojaga, mis on kõigele muule võtnud eesmärgiks muuta ka kohvi päritolu selgemaks, sest aina enam läheb inimestele korda teadmine, kust tegelikult jõuab tarbitav toit ja jook meie lauale.

Ettevõte on täis erioskustega spetsialiste, nende hulgas Arnold Ilves, kes muide alustas oma teekonda selles kollektiivis kohvi pakkijana. „Ühinesin ettevõttega 4 aastata tagasi ning läksin tööle kui tootmisabiline. Sealt arenesin edasi röstmeistriks ja tootmisjuhiks. Sellele eelnevalt töötasin kohvikus, mis kasutas Coffee People uba ja olin kohvikoolitaja,“ räägib Ilves, kelle enda teekond kohvimaailma algas alles sõjaväes, kui hommikuti pudru kõrvale seda pakuti.

Sellest ajaperioodist sai kohvi tarbimisest normaalsus, kuid esimene arusaam, et kohv võib erinevalt maitsta sellest, mida kastrulis keedeti tekkis siis, kui Kadriorus valves olla sai mees esimest korda elus maitsta masinakohvi. „Kuna olen terve elu  olnud suur toiduaustaja nagunii, siis see moment, kui sain aru, et kohv ei ole lihtsalt pruuni värvi uba, vaid ta on samasugune toidutooraine nagu kõik muu toidutooraine, mõistsin kui mitmekülgne on kohvimaailm,“ ütleb Ilves, kellest pärast seda ühte meeliülendavat kogemust sai väga suur kohvihuviline.

Nüüd, mil kohviubade, nende röstimise ja kohvi valmistamisega on aastaid tegeletud tunnistab mees, et selle ideaalse või vähemalt ideaalilähedase kohvioa otsimine ei lõpe vist kunagi, sest kõige-kõigemat kohviuba on raske leida, kui üldse on see olemas. „Aga ma usun, et me oleme Coffee People meeskonnaga sellele siiski üsna lähedale jõudnud, näiteks Kolumbia Boyaca on minu arust väga lähedal perfektsusele,“ toob Ilves välja.

Foto: Coffee People

Kuidas tunda ära hea kohv, sest inimeste maitsemeeled on väga erinevad?

Nii nagu ütleb Coffee People looja Annar Alas, kes teab hästi, mis toimub kohvibörsil ja mis on teeb kohvist hea kohvi, et kui kohv inimesele üldjuhul ei maitse, on ta keskmisest parema maitsetajuga ning üldjuhul tuleb usaldada oma lõhnataju. Ta on öelnud, et „kui midagi lõhnab hästi, olgu see leib, sai, õlu, vein või kohv, siis ta ongi hea. Kui midagi lõhnab halvasti, näiteks kõrbenud või üleröstitud kohv, siis ükskõik kui palju ta ka ei maksaks, kasvõi 200 eurot kilo või ükskõik kui vilkuvate tuledega kohvimasinasse teda ka ei valataks, on see ikka halb.”

Arnold Ilves lisab sellele, et tema soovitab kohvi, nii nagu toitugi, tarbida teadlikult. „Tuleb enda peas pidada arutlust, et aru saada, mis on see, mida ma kohvi juures kõrgelt hindan. Nii saab inimene ise teada, mis on tema eelistus. Teine punkt on olla avatud uutele kogemustele ja osata  kuulata teiste inimeste arvamusi. Võib ju arvata, et teame, mis on päriselt hea, aga kui me seda proovile ei pane, võime maha magada midagi tõeliselt imelist,“ julgustab Ilves, kes soovitab alustada näiteks Lõuna-Ameerika kohvidest. „Seal on suhteliselt meie maitsepaletile sobivad kohvid esindatud,“ ütleb ta. Julgematele katsetajatele soovitab Arnold Ilves proovida Aafrika mandri kohviubasid. „Korralik hüpe, aga on seda väärt. Näiteks Keenia kohvioast valmistatud kohv on korralik maitsepomm,“ ütleb Ilves, kes kutsub kõiki huvilisi erinevaid maitseelamusi saama Coffee People Cupping ürituselt. Tegemist on erinevate kohvisortide degusteerimisüritusega, mis aitab inimestel avastada kohvimaitsete maailma.

Seda rikkalikku kohviubade ja maitsete maailma aitab rikastada ka Coffee People uus püsitellimuse võimalus, kus koju või kontorisse on võimalik tellida värskelt röstitud kohviuba või jahvatatud kohvi. Tegemist on väga mugava lahendusega, kus valida saab endale meelepärase röstiastme, koguse kui tellimuse sageduse ning transpordi eest tasu Eestis, Lätis ja Leedus ei lisandu. „Püsitellimus annab hea võimaluse ära maitsta palju erinevaid kohvisid, kuna ühel korral paneme teele Colombia, Boyaca farmi kohvi, teine kord Keeniast, Burundist, Brasiiliast pärit kohvi,“ toob Arnold Ilves välja lisades, et tema sõnum on: elu on liiga lühike, et tarbida kräppi! Seetõttu tuleb olla avatud meelega ning mida varem erinevate kohvisortide maitsmisega algust tehakse, seda rohkem elu jooksul ära maitsta jõutakse. Maailmas on avastamist väärt maitseid!

Püsitellimuse kohta uuri lähemalt SIIT!

Copy
Tagasi üles