Kaitsevägi ostab Eesti firmalt kolm sõjarobotit (2)

BNS
Copy
Milrem THeMIS mehitamata roomiksõiduki demonstratsioon.
Milrem THeMIS mehitamata roomiksõiduki demonstratsioon. Foto: Mihkel Maripuu

Riigi Kaitseinvesteeringute Keskus (RKIK) allkirjastas Hollandi kaitseministeeriumiga ühise hankelepingu, mille alusel soetatakse Eesti tehnoloogiaettevõttelt Milrem Robotics seitse mehitamata maismaasõidukit Themis.

Seitsmest sõidukist kolm lähevad Kaitseväe Akadeemia eestvedamisel testimisse kaitseväe üksustes ning neli Hollandi armee 13. brigaadi robootika ja autonoomsete süsteemide (RAS) üksuse kasutusse, teatas Milrem.

Holland on varem ettevõttelt soetanud kaks sarnast sõidukit, Eesti kaitseväel on aastane sõiduki kasutamiskogemus sõjalisel operatsioonil Barkhane Malis. Kaitseväelased on Themis-tüüpi sõidukeid kasutanud ka mitmetel õppustel.

Milrem Robotics on lepingu kohaselt süsteemiintegraator, kes lisaks sõidukite tarnele viib läbi ka sõidukitele kogu kolmandate osapoolte tehnoloogia, sealhulgas relvasüsteemide, integratsiooni. Relvasüsteemide kasutamine jääb rangelt inimeste kontrolli alla.

Milremi Themis-tüüpi sõidukit on müüdud üheksasse riiki, millest seitse on Põhja-Atlandi Lepingu Organisatsioon (NATO) liikmesriigid. Ettevõtte teised tooted on mehhaniseeritud üksuste toetuseks mõeldud Type-X mehitamata lahingumasin ning intelligentsete süsteemide integratsioonipakett, mis annab Themisele, ent ka teistele mehitamata sõidukitele autonoomsusvõimekuse. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles