Baltimaad leppisid kokku, kuidas Valgevene elektrit boikoteerida (7)

BNS
Copy
Astravetsi tuumajaam.
Astravetsi tuumajaam. Foto: Wojciech Pacewicz / EPA

Balti riigid on Valgevene Astravetsi tuumajaama boikottimiseks valmistanud ette ühise elektrikaubanduse metodoloogia, mis hõlmab päritolusertifikaatide süsteemi.

Metodoloogia, milles lepiti kokku pikkade läbirääkimiste järel, hõlmab nõuet, et Balti turule imporditud elektri puhul tuleb tõendada, et see ei pärine Valgevene tootjatelt, teatas reedel Leedu elektrivõrgufirma Litgrid.

Energiaminister Žygimantas Vaičiūnase sõnul on metodoloogia nüüd täielikult kooskõlas Leedu «Astravetsi-vastase seadusega».

«Kolm Balti elektrivõrguoperaatorit jõudsid täna põhimõttelise leppeni täiendada varasemat metodoloogiat punktiga, mis takistab elektri jõudmist Balti riikidesse, kui pole tõendit, et see ei pärine Valgevenest,» ütles ta BNS-ile.

Balti riigid jätkavad kõnelusi tehniliste üksikasjade üle tagamaks boikoti jõustamine, kui Astravetsi tuumajaam 7. novembril oma esimest reaktorit testima hakkab.

Metodoloogia esitatakse avalikule arutelule ja hiljem riiklikele regulaatoritele.

Tuumajaama suurim kriitik on Leedu, kelle pealinnast Vilniusest 50 kilomeetri kaugusele seda rajatakse. Leedu hinnangul ei vasta Astravetsi jaam ohutusnõuetele.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles