Kinopileti hind langeb? Kinod tahavad piletite käibemaksu alandamist

BNS
Copy
VILJANDI, EESTI, 09MAR17
Baltimaade suurim kinokett Forum Cinemas uue kino Viljandis

ELMO RIIG/SAKALA
VILJANDI, EESTI, 09MAR17 Baltimaade suurim kinokett Forum Cinemas uue kino Viljandis ELMO RIIG/SAKALA Foto: Elmo Riig / Sakala

Suuremad Eesti kinod pöördusid valitsuse ja riigikogu liikmete poole ettepanekuga alandada kultuurivaldkonna, sealhulgas kinopiletite käibemaksumäära 20 protsendilt 9 protsendile.

Varem sel nädalal tegid Eesti muusikavaldkonna katusorganisatsioonid ettepaneku kontserdipiletite käibemaksumäära vähendamiseks 9 protsendile. Kinod toetavad ettepanekut ja soovivad seda laiendada ka kinosektorile.

«Ülemaailmse Covid-19 viiruse leviku tõkestamiseks kehtestati Eestis eriolukord, millega kaasnesid laialdased piirangud, hõlmates muu hulgas kinosaalide sulgemist ning piirangute leevendamisel ka külastajate arvu piiramist,» märkisid kinod pöördumises.

Ometi nentisid nad, et viiruse-eelse perioodiga võrreldes on kinode külastatus ja käive hoolimata piirangute leevendamisest tunduvalt vähenenud, samuti ei saa kinode hinnangul välistada piirangute taastamist.

«Kinopiletite käibemaksumäära alandamine vähemalt majandusolukorra paranemiseni või olukorraga kohanemiseni võiks olla meede, et Covid-19 viirusest tingitud ebasoodsad asjaolud saaksid võimalikult väikeste kadudega ületatud ning kinokülastajad leiaksid tee tagasi kinodesse – äritegevus jätkuks ning massiline koondamine ja seeläbi töötuse suurendamine jääks olemata. Eesmärk on tagada kinosektori püsimajäämine,» seisab pöördumises.

Praegu kohaldub kinopiletitele Eestis kehtestatud üldine 20-protsendine käibemaksumäär. Euroopa Liidu käibemaksudirektiiv võimaldab liikmesriikidel kohaldada teatud kaupadele ja teenustele ka vähendatud käibemaksumäära, mis on Eestis 9 protsenti.

Direktiiv võimaldab vähendatud käibemaksumäära muuhulgas kohaldada ka teatri-, kontserdi-, kino- ja muude samalaadsete kultuurisündmuste piletitele. Eestis seda praegu võimaldatud ei ole, kuid mitmed liikmesriigid nagu Belgia, Saksamaa, Itaalia, Holland, Poola ja Soome on vähendatud käibemaksumäära kohaldanud ka näiteks kinopiletitele. Samuti on mitmed riigid nagu Kreeka, Norra ja Ühendkuningriik viirusest tingituna kohaldanud ajutiselt vähendatud käibemaksumäära kinopiletitele.

«Kuivõrd kinosektor ning kultuurivaldkond üldiselt on viiruse tulemusena ka Eestis üks enim kannatada saanud sektoreid, oleks muu hulgas kinopiletite käibemaksumäära vähendamine 20 protsendilt 9 protsendile ja seeläbi piletihinna langetamine üks meede, mis täidaks nii sotsiaalset kui ka majanduslikku eesmärki,» märkisid kinod.

Vajadusel saab kinosektor läbi viia ja esitada käibemaksumäära alandamisega seonduva ulatuslikuma mõju analüüsi Eesti kinosektorile. 

Pöördumisele kirjutasid alla Forum Cinemas, Apollo Kino, Viimsi Kino, Kino Artis, Kino Sõprus ja Tartu Elektriteater.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles