Britid lasevad käiku pooleaastase töökohtade toetuskava

BNS
Copy
Briti rahandusminister Rishi Sunak. REUTERS/Toby Melville
Briti rahandusminister Rishi Sunak. REUTERS/Toby Melville Foto: TOBY MELVILLE/REUTERS

Briti rahandusminister Rishi Sunak algatas neljapäeval koroonapandeemiaga seotud kava, millega toetatakse palga maksmist ettevõtetes, mille personal on rakkes vähemalt kolmandiku tavalistest töötundidest.

Skeem käivitub novembris, kuid ei lähe nii kaugele, kui oktoobris lõppev sundpuhkusesüsteem, millega on makstud ligi kümne miljoni töötaja palkade toetuseks miljardeid naelu.

«Ma olen kogu selle kriisi vältel öelnud, et me ei saa kõiki ettevõtteid päästa,» ütles Sunak parlamendis uut kava tutvustades.

«Ma ei saa päästa iga töökohta. Ükski rahandusminister ei saa. Aga saame tegeleda ja peame tegelema probleemidega, millega ettevõtted ja töötajad praegu silmitsi seisavad.»

Uue toetuskava järgi maksavad tööandjad kolmandiku palgast, mille töötajad lühendatud tööajaga välja teenivad. 

Valitsus on senise skeemi alusel maksnud majanduse koroonapandeemia olukorras vee peal hoidmiseks ja inimestele töökohtade säilitamiseks miljonitele töötajatele lõviosa palgast.

Analüütikud hoiatavad, et uutest toetusmeetmetest hoolimata ähvardab Suurbritanniat töötuse järsk kasv, sest paljud ettevõtted ei suuda isegi lühema tööajaga inimesi palgal hoida.

Suurbritannias hakkasid mõne päeva eest kehtima uued koroonapiirangud, muu hulgas suletakse baarid ja restoranid õhtul juba varakult.

Peaminister Boris Johnson soovitas sel nädalal inimestel võimalusel kodus töötada.

Briti ettevõtted jõudsid just hakata toibuma kevadel kolm kuud kestnud rangetest piirangutest, mis andsid majandusele tõsise hoobi.

«Nüüdseks on selge, nagu peaminister ja tema teaduslikud nõustajad on öelnud, et vähemalt järgmised kuus kuud on viirus ja piirangud meie elu tõsiasi,» ütles Sunak.

«Meie majandust ootab tõenäoliselt püsivam õgvendus,» hoiatas ta.

Suurbritannia sisemajanduse kogutoodang kahanes teise kvartalis viiendiku võrra, rohkem kui ühelgi naaberriigil.

Jaemüügi-, majutus- ja reisifirmad on pidanud riigi toetusest hoolimata koondama kümneid tuhandeid töökohti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles