Suurpangad kahtlustasid, kuid lasid musta raha tehingud ikka läbi (1)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
USA suurimast pangast JPMorgan Chase käis 18 aasta jooksul läbi pool triljonit dollarit musta raha.
USA suurimast pangast JPMorgan Chase käis 18 aasta jooksul läbi pool triljonit dollarit musta raha. Foto: JOHANNES EISELE/AFP

Kuigi maailma suurimad pangad kahtlustasid, et ilmselt on tegemist räpaste ülekannetega, ja teatasid kahtlastest tehingustest USA finantskuritegevuse üksusele, lasid nad ikkagi suured terroristide, narkokurjategijate ja korrumpeerunud riikide ametnikega seotud tehingud läbi.

Pühapäeva õhtul avaldasid ajakirjandusväljaanded üle maailma artikleid selle kohta, kuidas maailma suurimates pankades sooritati aastatel 2000 kuni 2017 musta rahaga tehinguid kahe triljoni dollari väärtuses. Rahvusvahelised pangad lasid läbi kriminaalide, aga ka sanktsioonide all olevate Venemaa oligarhide tehinguid pankadest ja pankadesse kogu maailmas.

Nimelt on USA rahandusministeeriumi finantskuritegevuse üksusest (FinCEN) lekkinud või lekitatud üle 2500 dokumendi, millest 2100 on suurpangad saatnud järelevalveorganile, sest neil olid kahtlused oma klientide tegevuse suhtes.

Dokumendid, mida rahvusvaheliselt tuntakse nime all «FinCENi toimikud», sattusid uudisteportaali BuzzFeed News kätte, kes jagas neid rahvusvahelise uuriva ajakirjanduse konsortsiumiga ICIJ.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles