Majanduskomisjonis oli luubi all merenduse tulevik

Copy
Kaubalaev Muuga sadamas.
Kaubalaev Muuga sadamas. Foto: Eero Vabamägi

Riigikogu majanduskomisjon arutas tänasel avalikul istungil koos huvigruppidega Eesti merekaubanduse ning Eesti kui kaubalaevade lipuriigi konkurentsivõimet ja arengustsenaariume.

Tänane majanduskomisjoni koosolek heitis pilgu juba toimunud positiivsetele muutustele ning vaatab otsa ka tulevikuprognoosidele. 

Majanduskomisjoni juhi Sven Sesteri (Isamaa) sõnul palus komisjon Arenguseire Keskusel analüüsida ja koostada erinevad arengustsenaariumid merekaubanduse tuleviku ja lipuriigi konkurentsivõime kohta, mida tänasel istungil tutvustati. 

Tark laevandus ja digiedu 

«Võin stsenaariumite kohta etteruttavalt öelda, et merenduse vallas tuleb konkurentsis püsimiseks lisaks maksueranditele juba praegu hakata tegutsema targa laevanduse ja kaldateenistuse suunas ning kaasata meie riigi digiedu,» selgitas Sester istungi eel. 

Sesteri meenutas, et pea kuus aastat ei sõitnud Eesti lipu all ühtegi kaubalaeva, kuid nüüd on hakanud asjad kiiresti paremuse suunas liikuma. «Nn laevanduse seadusepakett jõustus tänavu juulist ning see tõi kaasa laevapereta prahitud laevade registriga seotud muudatused ning maksu erirežiimi rakendamise võimaluse laevandusettevõtetele. Näha on selgelt suurenenud huvi laevade Eesti lipu alla toomiseks ning esimesed lipuriigi vahetused ongi juba toimunud,» märkis Sester. 

Tea Danilov.
Tea Danilov. Foto: Arenguseire Keskus

Arenguseire Keskuse juhtaja Tea Danilovi sõnul otsiti arengustsenaariumite koostamisel trende, millest Eesti merendussektoril oleks võimalik kasu lõigata. «Sadamate kaubakäibe võimalikke tulevikuarenguid hindasime eelkõige rahvusvahelistes kaubakoridorides asetleidvate muutuste ja sellega Eestile avanevate võimaluste võtmes,» ütles Danilov. «Parimaid võimalusi pakub Aadria mere – Balti kaubakoridori pikenemine Tallinnani tänu Rail Balticu rajamisele. See loob eeldusi Aasia ja Põhjamaade vahel tulevikus liikuva kauba teenindamiseks.»

Danilov lisas, et Eesti kui lipuriigi pikaajalise atraktiivsuse seisukohast on tähtis pakkuda midagi, mida teised lipuriigid ei paku. «Üheks näiteks võib tuua lepingute sõlmimise distantsilt e-residentsuse platvormi vahendusel. Ideid on veel,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles