Soomes on käimas kõigi aegade suurim börsibuum (1)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Soome värskete investorite üks lemmik on energiakontserni Fortum aktsia.
Soome värskete investorite üks lemmik on energiakontserni Fortum aktsia. Foto: INTS KALNINS/REUTERS

Nii nagu Ameerika Ühendriike ja Eestit on ka Soomet tabanud investeerimisbuum ja põhjanaabritest aktsiaomanike arv on kasvanud pea miljonini.

Alates eelmise aasta detsembrist investeerivad soomlased üha enam otse aktsiatesse. Aasta algusest on Soomes lisandunud 80 000 uut aktsiainvestorit, kokku on neid nüüd 887 000, kirjutab Helsingin Sanomat. Nii palju aktsiaomanikke pole Soomes varem veel kunagi olnud. Soomes elab 5,5 miljonit inimest, mis tähendab, et pea igal viiendal elanikul on kodumaiseid aktsiaid.

Kõige kiiremini kasvas aktsiainvestorite arv aasta alguses ja kevadel. Koroonaviiruse pandeemia pidurdas mõnevõrra investorite arvu juurdekasvu, aga isegi augustis tuli juurde tervelt 7000 uut aktsiainvestorit.

Nii nagu igal pool mujal, on aktsiainvesteeringute kasvu peamiseks mootoriks olematud intressimäärad, mis muudab hoiustamise mõttetuks, aga oma mõju avaldas ka pandeemia puhkemisega kaasnenud börside kukkumine märtsis ja aprillis, tänu millele said investorid väärtpabereid soodsamalt soetada.

Põhjanaabrite päevalehe andmeil olid populaarsed kindlate dividendimaksjate aktsiad. Värskete investorite lemmikaktsiad on traditsioonilised Soome ettevõtted, nagu Fortum, kindlustuskontsern Sampo ja Nordea pank, kes on üldjuhul ka head dividendimaksjad.

Investeerimisfirma Nordnet uute klientide vanus on veidi üle 30 aasta, Nordea klientide vanus veidi alla 40 aasta ning Danske panga uute klientide seas on palju naisi, kes sageli investeerivad laste investeerimiskontodele.

Uute investorite seas populaarseima Nordneti kliendid on varasemast palju aktiivsemad. Samas on niisugune aktiivsus olnud pigem erandlik.

Fortum on hea dividendimaksja. 
Fortum on hea dividendimaksja. Foto: Pm

Ka Danske Bank kinnitas ajalehele, et nende klientide kauplemismaht on mullusega võrreldes kahekordistunud. Veel eelmise aasta lõpus kirjutas Helsingin Sanomat, et soomlased on laisad investorid ja seda vaatamata asjaolule, et hoiustelt mingeid intresse ei saadud ega saada tänaseni.

Detsembris avaldatud Danske Banki uurimuse järgi oli vaid 11 protsenti soomlaste säästudest paigutatud aktsiatesse, 34 protsenti investeerimisfondidesse ja 55 protsenti hoiustesse.

Uuringust tuli ka välja, et otse aktsiatesse investeerisid rohkem mehed, kes olid ka aktiivsemad kauplejad. Eelmisel aastal oli vähemalt ühe aktsiatehingu teinud 37 protsenti meesinvestoritest ja vaid 18 protsenti naisinvestoritest.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles