Valitsus ei tea veel, kuidas turismisektorit aidata (2)

BNS
Copy
Sotsiaalminister Tanel Kiik (Keskerakond).
Sotsiaalminister Tanel Kiik (Keskerakond). Foto: Remo Tõnismäe

Sotsiaalminister Tanel Kiige sõnul arutas valitsus neljapäeval turismisektori toetamiseks vajalikke meetmeid, kuid lõplikku otsust, kas liikuda edasi palgatoetuste või näiteks vautšerisüsteemiga, pole seni langetatud, kirjutab ERRi uudisteportaal

«Vaatasime tõesti läbi erinevad majanduse elavdamise meetmed, vaatasime läbi ka turismisektori toetamise võimalused, kuna need on kõik seotud riigieelarve koostamise protsessiga. 2020 riigieelarve muutmine, mis läheb 2021. aasta eelarvega parlamenti, siis need otsused tulevad ka septembrikuu jooksul ühe paketina. Arutasime nii töötukassa võimalusi, EASi võimalusi, Kredexi lahendusi, võimalikke maksusoodustusi,» rääkis Kiik ERRile.

Kiige sõnul tuleb teha lähiajal valik, missugust välja pakutud valikutest peetakse kõige mõistlikumaks ja jõukohasemaks.

Sotsiaalminister märkis, et väga laiaulatuslikud maksusoodustused, nagu näiteks hotellide käibemaksu kaotamine, praegu laual ei ole. Arutelu käib aga tööjõumaksusoodustuste üle.

«On olnud laual vautšerite süsteem, on olnud arutelu pikalt töötasu hüvitise mõõtme loomine just pelgalt konkreetsele sektorile, on olnud arutelu EASi otsetoetused, erinevad Kredexi finantsinstrumendid, laenud, käendused, eks see meetmete loetelu on olnud suhteliselt pikk. Aga lausmaksukaotust ei ole ükski ministeerium välja pakkunud,» sõnas Kiik.

Kiige sõnul on riike, kes on läinud vautšerite teed, kuid tuleb jälgida, et süsteem oleks sellisel juhul kõigi inimeste jaoks õiglane.

«Kui me loome vautšerisüsteemi, siis peab vaatama, et see võimalus erinevatest teenustest osa saada oleks tagatud nii jõukamale kui vähemjõukale osale ühiskonnast ehk see omaosalus, oma panus ei tohi olla niivõrd kõrge, et teatud ühiskonna osa – on see eakamad, madalapalgalised – loobuks selle vautšeri kasutamisest.»

«Siin tuleb kindlasti seda silmas pidada. Kindlasti ükski nendest lahendustest ei ole ideaalne. Ei ole seda vautšerid, ei ole seda otsetoetused. Aga kriisi sellises olukorras, kus meil on suhteliselt raskesti prognoositavad lähimad kuud, aastad, kuni vaktsiini laialdase kasutuselevõtuni, tulebki kasutada selliseid samme ja meetmeid, mis ei ole 100 protsenti kindlalt töötavad, aga millel on oma positiivne mõju sektorile,» lausus Kiik.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles