Riik annab laevafirmadele neljaks aastaks palgatoetust

BNS
Copy
Tallinki laevad Tallinna sadamas.
Tallinki laevad Tallinna sadamas. Foto: Konstantin Sednev

Valitsus kiitis neljapäevasel istungil heaks rahvusvahelise reisilaevanduse sotsiaal- ja tulumaksu osalise tagasimaksmise tingimused, millega hüvitatakse laevandusettevõtjatele tööjõukulusid.

Toetuse eesmärk on tugevdada Eesti reisilaevanduse konkurentsivõimet, säilitada töökohti ja toetada majanduse arengut. Toetus aitab leevendada tööjõukulude koormust rahvusvahelistel reisilaevandusettevõtjatel, teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo.

«Sel suvel jõustus niinimetatud laevanduspakett, millega muu hulgas lõime maksusoodustused kaubalaevade laevapere liikmete tööjõumaksudele. Täna heaks kiidetud toetusega hakkame toetama ka rahvusvahelise reisilaevandusega tegelevaid ettevõtjaid. Tööjõukulude hüvitamisega saame lisaks töökohtade säilitamisele aidata kaasa ka reisilaevanduse üldisele arengule, et tulevikus oleks sektoril võimalik kiiremini taastuda,» teatas majandus- ja taristuminister Taavi Aas pressiteates.

Määruse alusel antav toetus on riigiabi Euroopa Liidu toimimise lepingu tähenduses, mille andmisel järgitakse Euroopa Komisjoni meretranspordialase riigiabi suuniseid ja Euroopa Komisjoni riigiabi andmist lubavat otsust.

Eesti sai tööjõukulude hüvitamiseks Euroopa Komisjonilt riigiabi loa augusti lõpus, et võimaldada Euroopa Majanduspiirkonnas rahvusvahelisi regulaarreise tegeval ettevõtjal taotleda veeteede ametilt sotsiaal- ja tulumaksu osalist tagasimaksmist.

Riigiabi luba hõlmab endas võimalust kasutada toetust järgmisel neljal aastal, kui selleks on vajadust. Esialgsetel prognoosidel makstakse sel aastal toetuse kaudu kuni 3,7 miljoni eurot. 2021. ja 2022. aastal võib toetus küündida vastavalt kuni 7,7 ning 8 miljoni euroni. 

Laevandusettevõtja saab toetust taotleda kord kvartalis. Toetuse taotlemisel on esimeseks toetuse perioodiks 2020. aasta kolmas kvartal ja viimane periood 2023. aasta neljas kvartal.

Taotluseid hakkab hindama ja maksma veeteede amet, kes on ka kaubalaevade toetusmeetme rakendajaks. Hindamine toimub koostöös maksu- ja tolliametiga, kes kontrollib, kas taotleja on maksnud töötasu ühenduse laevapere liikmetele ning maksuvõla puudumist. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles