Kilgi äriimpeerium rahastab end riigile võlgu jäädes

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üheksal Rein Kilgi ettevõttel on maksuvõlg.
Üheksal Rein Kilgi ettevõttel on maksuvõlg. Foto: graafika: Silver Alt

Suurärimees Rein Kilgi valdusfirma Transcom ja leivatootja Pere AS võlgnevad koos tütarfirmadega riigile üle 350 000 euro maksuraha. Ettevõtete juhid viitavad ajutistele raskustele.


Maksuameti avalikust andmebaasist selgub, et Kilgiga seotud maksuvõlgnikest firmasid on üheksa ja need võlgnevad riigile erinevate maksudena 365 801 eurot. Tegemist pole esmakordse asjaga.

Kilgi firmad jäävad riigile tihti võlgu, olenevalt sellest, kuidas ettevõttel parajasti läheb ja kas muudest kulutustest jääb raha maksude tasumiseks üle või mitte. Näiteks 2009. aasta keskel olid ärimehe firmad riigile võlgu kolm miljonit krooni. Kui praegune võlgnevus kroonideks ümber arvutada, ulatub see 5,5 miljonini.

Võlg kõigub edasi-tagasi

Üheks võlgnikuks on OÜ Green Window, millel on riigile tasumata ligi 31 000 eurot. Ettevõtte juht Priit Jürioja põhjendas, et see on tekkinud käibevahendite puudusest. «Väga pikaajaline see võlg ei ole. Poolteist kuud,» sõnas ta.

Küsimusele, kas riigile võlgu jäämine on tavaline praktika, sõnas juht, et võlg ikka kõigub edasi-tagasi ja poolteist kuud tagasi oli see alla 5000 euro.

«Me sõltume Venemaa toormest ja polnud materjali, millest teha,» rääkis ta. «Venemaal on pikad pühad, seal keegi ei tööta, kõik jäävad enne jõule puhkusele. Enne 9. jaanuari ei sõitnud ükski Eesti firma Venemaale.»
Jürioja sõnul pole praegune võlg eriti hull ja maksuamet pole kontosid blokeerinud. «Maksuametiga okkalist suhet pole,» kinnitas ta.

Green Window kuulub Kilgile läbi ASi Transcom. Sellel ettevõttel on veel võlgnikest tütarfirmasid: Sakala Saeveski ja Zelluloosi Kinnisvara. Kokku on riigil neilt saamata veidi üle 46 000 euro.

Kilgi suurim võlglane on aga Pere AS. Selles on Tartu ärimehel läbi oma valdusfirma OÜ Elikante 50-protsendiline osalus. Ülejäänu kuulub ettevõtte juhatuse liikmele Neeme Raigile. Pere ASil on aga omakorda tütarfirmasid, mis maksuameti võlgnike nimekirjas esindatud, näiteks Tartus restorane haldav Pere Restoranid.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles