Täna veesati Atlandi ületamiseks ehitatud AI juhitav mehitamata laev

Jaano Martin Ots
, toimetaja
Copy
Mayfloweri autonoomne laev veeskamisel Plymouthis Ühendkuningriigis
Mayfloweri autonoomne laev veeskamisel Plymouthis Ühendkuningriigis Foto: ALASTAIR GRANT/AP

Täna lasti Ühendkuningriigis Plymouthis vette tehisintellekti juhitav autonoomne laev Mayflower Autonomous Ship (MAS), mis alustab 2021. aasta kevadel teekonda üle Atlandi ookeani Plymouthi Massachussettsis.

Laeva veeskamisele järgneb 6-kuuline merekatsetuste ja häälestamise periood, et valmistada alus ette iseseisvaks Atlandi ookeani ületamiseks. Isejuhtiva laeva MAS projekt on üks esimestest omataolistest, mille eesmärgiks on katsetada autonoomse laeva tehnilisi lahendusi pikkadel merereisidel.

Elektriajamiga laev saab energiat päikesepaneelidest ning selle väljatöötamisel on Plymouthi ülikooli eestvedamisel osalenud Rolls Royce, Honeywell, ABB, Wärtsilä ja IBM, viimaselt pärineb ka PowerAI lahendus, mis laeva juhib. PowerAI kogub oma kuue kaamera ja 30 sensori abil reaalajas infot ookeani ilmaolude, teiste laevade, vaalade ja ujuva prügi kohta ning teeb masinõppe algoritmide abil otsused laeva juhtimiseks. Sarnaselt päris kapteniga langetab tehisintellektist laevajuht valikuid ja annab laeva süsteemidele käsklused, mida järgmiseks teha, et laeva missioon täide viia ning ettenähtud sihtkohta kohale jõuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles