Eestis püütakse taastada ohustatud karbiliigi populatsioon (1)

BNS
Copy
Ebapärlikarp
Ebapärlikarp Foto: Vikipeedia

Eestis loodetakse taastada ebapärlikarbi populatsioon, paar tuhat karpi on praegu Põlula kalakasvanduses, kus need kasvatatakse nii suureks, et saaks loodusesse lasta, edastas rahvusringhäälingu uudisteportaal.

Ebapärlikarbi uuringud on näidanud, et Eestis elavad nad vaid ühes Lahemaa rahvuspargi jões ning sealgi ei ole nad aastakümneid suutnud oma populatsiooni suurendada, vahendas «Aktuaalne kaamera». Probleem on veekogude halvenenud seisukorras, kus pika arenguga karp ei suuda lapsepõlve üle elada.

«40-,50- ja kuni 90-aastaseid karpe jões veel leidub, aga kuni 40-aastaseid karpe praktiliselt ei ole. See näitab, et viimastel aastakümnetel on olud olnud karbi jaoks ebasoodsad. Ja tuleb täita see lünk ning anda uus hoog, et meil järgmised paarkümmend aastat ei pea tõdema sama, et meil pole noori karbipõlvkondi,» rääkis RMK Põlula kalakasvatustalituse juhataja Kunnar Klaas.

Pilootprojektina käib RMK Põlula kalakasvanduses sel aastal väikeste karpide kasvatamine.

«Kui karbid langevad kalade lõpustelt, siis nad on umbes 0,3-0,4 millimeetrit. Praegu on suuremad, meil kaks kuud kasvanud karbid 0,7-0,8-millimeetrised. Muu maailma praktikale tuginedes peaks nad vähemalt millimeetriseks kasvatama, siis saab umbes millimeetrise võrgu neile ette panna, siis saab neid looduses hoida,» ütles Klaas.

Kui kõik läheb plaanide kohaselt, viiakse ebapärlikarbid loodusesse tagasi novembrikuus. Jões hakkavad karbid suureks kasvamiseni elama tehispesades, kus neid jälgitakse ja pesasid vajaduse korral puhastatakse.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles