TV3: EKA krundile oleks raske ostjat leida

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Kunstiakadeemia krunt.
Eesti Kunstiakadeemia krunt. Foto: Toomas Huik

Kuigi EKA hoone krunt Tallinna kesklinnas on soodsal kohal, ei õnnestuks sellele kiiresti ostjat leida, kuna tegu on sotsiaalmaaga ja vaja oleks ka detailplaneeringut muuta.

Kinnisvaraeksperdid soovitavad Kunstiakadeemia võimalikes ehitustingimustes kiiresti kokku leppida, sest ajaga võivad muutuda hinnad ja kõik kooskõlastused tuleb uuesti üle vaadata, vahendasid «Seitsmesed uudised».

«Tuleb arvestada meeletu ajakuluga, kui näiteks otsustatakse see tänane krunt maha müüa ja Kunstiakadeemia ehitus kolida kuhugi mujale,» ütles Pindi Kinnisvara juhatuse liige Peep Sooman. «Üheltpoolt on müük ajakulukas protsess, teiseltpoolt uue koha leidmine. Tõenäoliselt tuleb uuele krundile detailplaneering ümber teha ja uus projekteerimine, sest olemasolev projekt on ju tehtud ikkagi arvestades tänast asukohta ja projekt ei ole nii kergelt ümberkolitav.»

Müügi korral on selge ka see, et kuigi krunt asub soodsal kohal, on selle hinda raske määrata. «Kinnitatud detailplaneering lubab teha sinna üheksakorruselise maja, kinnistu ise on sotsiaalmaa. Äriliselt tähendaks see detailplaneeringu muutmist, kui sinna tuleks midagi muud kui Kunstiakadeemia,» rääkis Arco Vara maakler Andrus Viks. Tema sõnul oleks juhul, kui tegu oleks ärimaaga ja sinna oleks luba ehitada kuni 14-korruseline hoone, ehitusõiguse hinnaks 220-250 eurot ruutmeeter.

Krunt on praegu aga sotsiaalmaa otstarbega maa ja selle muutmiseks ärimaaks ning hoonestusõiguse mahu ja korruselisuse määramiseks on vaja uue detailplaneeringu läbiviimist, see aga võtaks kaua aega.

«Mul on väga raske hinnangut anda, kes oleks täna ostja, kes ostab endale sotsiaalmaa, lootuses, et äkki saab kunagi detailplaneeringut muuta ärimaaks. Ma ei ole selles väga kindel,» ütles Andrus Viks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles