Kauplemisaktiivsus Tallinna börsil hakkas taas kahanema

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Tallinna börs.
Tallinna börs. Foto: Tairo Lutter

Kui koroonaviiruse pandeemiast tingitud aktsiate vaba­langusega kaasnes kevadel investorite aktiivsuse hüppeline kasv, on nüüd olukord börsil taas rahulikumaks läinud. Tõsi, kuised börsikäibed on küll kolmandiku võrra suuremad kui aasta ­tagasi, aga võrreldes märtsi ja aprilliga, mil need olid aastatagusega võrreldes mitmekordsed, on suvekuude käibed tagasihoidlikud.

Juulis kasvas börsitehingute käive 10 protsendi võrra, 15 miljoni euroni, augustis oli käive 12 miljonit eurot, võrrelduna 53 miljoniga selle aasta märtsis.

Samas on tehingute arv kuus suurusjärgu võrra suurem kui varasematel aastatel, mis tähendab, et keskmine tehingu suurus kahaneb järjest. Augustis langes see ajaloo madalaimale tasemele, 445 euroni.

Tehingute väiksus viitab, et institutsionaalsed investorid ehk mitmesugused investeerimis-, riski- ja pensionifondid on Tallinna börsilt täielikult kadunud ja jäänud on vaid väikeinvestorid.

Institutsionaalsete investorite puudumine turul tähendab aga väikest likviidsust, mis teeb vähegi märkimisväärsete koguste ostmise-müümise väga keeruliseks või peaaegu võimatuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles