Kultusaktsia Tesla raju aasta

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Tesla autotehas Shanghais. 
Tesla autotehas Shanghais. Foto: Aly Song/Reuters/Scanpix

Teisipäev oli Tesla aktsiale ja aktsionäridele elektriautode tootja kümne aasta pikkuse börsiajaloo halvim aasta. Väärtpaberi hind kukkus 21 protsenti, kusjuures kolmapäevaks oli hind tipuga (31. augustiga) võrreldes kukkunud üle veerandi võrra ehk tervelt 26 protsenti.

Sellest hoolimata on aktsia hind alates aasta algusest hüpanud 371 protsenti ja aastaga tervelt 7,5 korda.

USA suurpanga National turgude peastrateeg Art Hogan ütles investeerimisportaalile Yahoo Finance, et Tesla on kultusaktsia.

«Investeerides Tesla aktsiatesse, ei investeeri te selle fundamentaalnäitajatesse, vaid te usute unistusse. Te unistate, et ühel päeval on elektriautode turuosa USAs märkimisväärselt suurem kui viis protsenti. Praegu pole see isegi viis protsenti,» selgitas Hogan.

Tesla aktsia hinna maruline tõus algas juba eelmise aasta lõpus, aga siis ei saanud keegi aru, millest tõus tingitud oli. Tõsi, tolleks ajaks oli ettevõte teatanud oma esimesest kvartalikasumist, aga võrreldes konkurentide General Motorsi, Toyota ja Volkswageniga, on Tesla automüük imepisike. Ometi on Tesla turuväärtus kõige suurem.

Nagu öeldud, on Tesla imelise hinnaralli taga usk elektriautode võidukäiku lähemas või kaugemas tulevikus ja konkreetsemalt uskumus, et ­Tesla juhib seda võidukäiku. Aktsia hinnale andis lisakäigu selle aasta juuni alguses antud lubadus tulla peagi turule elektri­veoautodega, täpsemalt rekadega.

Möödus vaevalt kuu, kui liikuma hakkasid kuuldused, et Tesla aktsia lisatakse USA kõige olulisemasse börsiindeksisse S&P 500. Kui nii oleks läinud, peaksid elektriautode tootja aktsiaid lisama portfelli indeksit järgivad investeerimisfondid ja börsil kaubeldavad fondid (ETFd).

Aga et finantsturgudel kehtib ütlus, mille järgi tuleks aktsiaid osta kuulduste tekkimisel, sest kinnitamise ajaks võib juba hilja olla, siis ostuhuvi aktsia vastu muudkui kasvas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles