SEB: Eesti autoturgu on tabanud aastakümne suurim langus

BNS
Copy
Autoaed. Pilt on illustratiivne.
Autoaed. Pilt on illustratiivne. Foto: Mihkel Maripuu

SEB Liisingu teatel seisab Eesti autoturg käesoleval aastal silmitsi viimase aastakümne suurima langusega.

Aprillis saavutas autoturg põhja umbes 65-protsendise langusega, seejärel aga veidi taastus, näidates juulis 15 protsenti langust. Augusti värsked tulemused aga ei tõota taas head ning üleüldine ebakindluse kasv võib panna potentsiaalseid autoostjaid lükkama ostud tulevikku.

«Käesolev aasta algas automüüjatele suurepäraselt – jaanuari ja veebruari uute sõiduautode müüginumbrid tõotasid järjekordset head aastat ning prognoos andis lootust ka tagasihoidlikuks kasvuks. Märtsist aga muutus kõik ning järgnevad paar kuud näitasid enam kui 60-protsendilist langust,» ütles SEB Liisingu juht Rein Karofeld pressiteates.

«Eriolukorra kehtestamisele reageeris autoturg kohe ja müük kadus justkui päeva pealt. Seega ilmselt pole üllatav, et olukorra lahendusena nägid paljud eelkõige eriolukorra lõppu, mis annaks kasvõi esialgse signaali võimaliku taastumise kohta,» lisas Karofeld.

Sama kiiresti, nagu turg reageeris märtsis, toimusid Karofeldi sõnul vastupidi kiired muutused juunikuus. Tehingud, mis olid edasi lükatud, vormistati ära ja uute autode ostu- ja liisingutaotluste mahud kerkisid taas eelmise aastaga võrreldavale tasemele. 

«Sellised suured turumuutused, mis on aset leidnud viimase poole aasta jooksul, on teinud automüüjate elu üsna keeruliseks,» märkis SEB Liisingu juht. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles