Wukani protestide peamees pandi kompartei sekretäriks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvakogunemine Wukani linnas läinud aasta detsembris.
Rahvakogunemine Wukani linnas läinud aasta detsembris. Foto: SCANPIX.

Lõuna-Hiina väikelinna elanikud, kes mullu valitsuse vastu mässu tõstsid, on saavutanud midagi erakordset: ülestõusu juht määrati kommunistliku partei kohaliku osakonna juhiks.

76-aastane Lin Zuluan, kes juhtis kuid kestnud ja kohati vägivaldset võitlust ametnike korruptsiooni ja korralageduse vastu Wukanis, seati küla parteisekretäri ametipostile  ning ühtlasi vastutama eelseisvate külanõukogu valimiste eest.

Pärast paari katset ülestõus jõuga maha suruda andsid võimud lõpuks külaelanikele järele ning lõid kaebuste uurimiseks erikomisjoni. Otsust on tervitatud kui võimalikku läbimurret partei lähenemises meeleavaldustele.

Protestid vallandusid mullu septembris. Pahameele põhjustas Wukani endine parteisekretär ja külavanem, keda süüdistatakse arvukates ebaseaduslikes maatehingutes ning kohalike valimiste kallutamises mitmete aastakümnete jooksul.

Rahumeelselt alanud meeleavaldused muutusid vägivaldseks, kui võimud saatsid kohale omakaitseüksused ning üks protestijate juhtidest vahi alla võetuna suri. Elanikud panid püsti barrikaadid, küla võeti märulipolitsei ja omakaitseväelaste piirangurõngasse.

Olles olnud ligi kaks nädalat kompartei kontrolli alt väljas, saavutas külarahvas Lini juhtimisel harukordse kompromissi: võimud lubasid nende mureküsimusi uurida ning vabastada vahi alla võetud liidrid.

Wukani juhtum mõjus ergutavalt reformimeelsetele liberaalsetele parteilastele, kes väidavad, et võimu kuritarvitamise vastu selles autoritaarses ühe-partei-riigis aitaksid vaid tõsised poliitilised reformid.

«Ma loodan, et Wukani intsident tõukab ühiskonna süsteemi suunas, mis põhineb demokraatial ja õigusriigil,» kirjutas internetis endise kompartei peasekretäri Hu Yaobangi poeg Hu Deping.

Hu sõnutsi on märkimisväärne, et valitsus tunnustas Wukani elanike poolt otse valitud esindajaid. Ta avaldas lootust, et valitsus reageerib sellistele väljakutsetele niiviisi ka edaspidi.

Hu kommentaaridel on kaalu, kuna tema isa, kes juhtis riiki 1980ndate keskel, peetakse üheks liberaalseimaks kaasaegsetest Hiina liidritest. Hud ennast nähakse aga mõjukate parteisiseste reformaatorite eestkõnelejana.

Kõnekas on ka fakt, et just Hu isa surm aastal 1989 andis sädeme Tiananmeni väljaku protestideks, kus kutsuti üles demokraatiale ja reformidele. Ülestõusu surusid lõpuks maha kaitsetuid tsiviilelanikke rünnanud sõjaväeüksused.

Detsembri keskel ütles Lin oma sissepiiratud külas Financial Timesile, et elanikud nõuavad tõelist demokraatiat ning see ei tohiks olla vastuolus kompartei toetamisega.
Tookordse küsimuse peale, kas Wukanile oli avaldatud toetust partei reformimeelsete liikmete ridadest, vastasid kohalikud juhid, et nende seisukohti peaksid toetama teatud kõrged valitsusliikmed.

Kõigele vaatamata ütlesid mõned Wukani elanikud eile, et on ikkagi mures, kas valitsus oma lubadused ka täidab.

«Me ei julge veel õnnelikud olla, peab ootama ja vaatama, kuidas külanõukogu valimistega läheb,» ütles Financial Timesile üks kohalik elanik.

Copyright The Financial Times Limited 2012
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles