Meeletu börsiralli põhjustas Jaapani investeerimisfond

PM Majandus
Copy
Turuosalised usuvad, et tehnoloogiaaktsiate optsiooniralli taga on Jaapani hiigelfond SoftBank.
Turuosalised usuvad, et tehnoloogiaaktsiate optsiooniralli taga on Jaapani hiigelfond SoftBank. Foto: ISSEI KATO/REUTERS

Jaapani investeerimisfond SoftBank on viimasel kuul teinud miljardite dollarite väärtuses optsioonitehinguid, mis aitas tehnoloogiaaktsiatel jõuda rekordilistesse kõrgustesse, kirjutab Financial Times.

«Need on ühed suurimad tehingud, mida ma olen viimase 20 aasta jooksul näinud,» ütles üks USA riskifondi juht.

Jaapani konglomeraadi jaoks, mis on viimastel aastatel läbi 100 miljardi dollarilise Vision Fundi panustanud idufirmadesse tohutuid summasid, on tegemist uue ja agressiivse käiguga. Koroonaviiruse tõttu said idufirmadesse tehtud investeeringud suure löögi, misjärel asutas fond SoftBanki asutaja Masayoshi Sonilt saadud kapitaliga börsidele investeeriva varahaldusüksuse.

Optsioonid võimaldavad osta või müüa aktsiaid kokkulepitud hinnaga, ning nende tehingute arvu suur kasv on viimastel kuudel aidanud kaasa tehnoloogiasektori aktsiate suurele rallile. Augustis tõusis näiteks Tesla 74 protsenti, Apple 21 protsenti, Google'i emafirma Alphabet 10 protsenti ning Amazon 9 protsenti.

Üks SoftBanki tehingutega kursis olev kaupleja rääkis, et fond tegutseb mastaapides, mis teeb isegi selle endi töötajaid närviliseks. Optsioonide buum tähendab, et USA aktsiaturg jääb ka edaspidi volatiilseks, ütles Nomura strateeg Charlie McElligott lehele.

USA börsidel on optsioonide päevane kauplemismaht olnud viimasel kahel nädalal Goldman Sachsi andmetel keskmiselt 355 miljardit dollarit, mis on enam kui kolm korda suurem kui perioodi 2017–2019 keskmine.

Väikeinvestorite buum on samuti rolli mänginud, kuid investorite sõnul on mitmed viimase aja optsiooniostud liiga suured, et niivõrd suur hüpe erainvestorite tõttu tekiks.

USA väärtpaberi- ja börsikomisjoni (SEC) andmetel on SoftBank lisaks optsioonidele soetanud ka 10 miljardi dollari eest tehnoloogiahiidude aktsiaid. Ligi 2 miljardi dollari suurused positsioonid on nii Amazonis, Alphabetis, Microsoftis kui ka Teslas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles