Väikeettevõtjad: riik loeb toetuste andmisel sente (2)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
EVEA aasta väikeettevõtjate gala. Marina Kaas.
EVEA aasta väikeettevõtjate gala. Marina Kaas. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Eesti väikeettevõtjaid ühendav EVEA pahandab, et koroonakriisi ohjeldamisel on tekkinud paradoksaalne olukord, kus enim nõutud toetuste jagamisel loeb riik sente, samas kui KredExi kontol haigutavaid sadu miljoneid ei vaja keegi.

«Riiklikus kriisiabi programmis on tekkinud olukord, kus enim nõutud tagastamatute toetuste osas «loetakse sente» ning toetuse suurus ei ole mingis seoses tegelike kriisikahjudega, samas kui KredExil on sadu miljoneid kasutamata ressurssi ning kõigile ettevõtjatele saadetakse lauspostitusega reklaami tungiva pakkumisega kasutada kriisilaene ja käendusi,» leidis EVEA asepresident Marina Kaas.

Ta märkis, et riik on otsustanud pakkuda ettevõtjatele kriisiabi nende enda kulul, mis on pragmaatiline, kuid üsna küüniline lähenemine. «Lisaks ei too see oodatud riigiraha säästu, sest täiendav laenukoormus ainult süvendab ettevõtjate koroonakriisist tekkinud raskusi ning kahandab lõppkokkuvõttes riigi maksutulubaasi,» ütles Kaas.

Huvi leigust KredExi laenude vastu tõestab tema sõnul see, et KredEx on augusti seisuga väljastanud neile ette nähtud rahast vaid 13 protsenti laene ja 3,8 protsenti käendusi. «Kriisilaenude ja käenduste pakkumiseks on jäänud veel neli kuud, kuid juba täna on selge, et nõudlus nende järele on võrreldes eraldatud ressursiga väike,» selgitas Kaas.

Seetõttu teeb EVEA koos mitme turismiliiduga valitsusele ettepaneku tõsta 50–75 miljonit eurot KredExi vahendeid Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) alla turismivaldkonna kriisiabiks. EASi kaudu jagatud kriisitoetused ei olnud EVEA hinnangul erinevate piirangute tõttu kättesaadavad paljudele turismiga seotud ettevõtetele, kelle käive kadus ära koos välisturistidega ja rahvusvahelise reisimise seiskumisega. 5,8 miljonit eurot toetusraha jäi jagamata, teatas EVEA. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles