Eesti kübertehnoloogia valdkonna idufirmade käive kasvas 54 protsenti

BNS
Copy
Idufirma Veriff juht Kaarel Kotkas, kes võitis tänavu EY Aasta Ettevõtja tiitli.
Idufirma Veriff juht Kaarel Kotkas, kes võitis tänavu EY Aasta Ettevõtja tiitli. Foto: Raul Mee

Eesti idufirmasid ühendava Startup Estonia andmetel kasvas Eestis tegutsevate kübertehnoloogia valdkonna ettevõtete kogukäive esimesel poolaastal võrreldes aastatagusega 54 protsenti 17 miljoni euroni.

Kübertehnoloogia valdkonnas tegutseb Eestis 50 iduettevõtet, kus töötab kokku ligi 500 inimest. Suurima käibega ettevõtted olid esimesel poolaastal 4,8 miljoni euroga Messente Communications, 4,1 miljoniga Hashcoins/Burfa ja 2,2 miljoniga Veriff, teatas Startup Estonia. 

Suurima investeeringu kaasas valdkonna iduettevõtetest Veriff, tehingu summaks kujunes 14 miljonit eurot. Iduettevõte Rangeforce kaasas selle aasta juulis 13,5 miljonit eurot.

Aasta esimese kuue kuuga maksid kübertehnoloogia valdkonna ettevõtted kokku 3,6 miljonit tööjõumakse, mis on varasema aasta sama perioodiga võrreldes 80-protsendine kasv.

Teises kvartalis oli suurim tööandja Veriff 226 töötajaga ning ühtlasi oli iduettevõte ka suurim tööjõumaksude maksja – kokku maksti esimesel poolaastal 1,8 miljonit eurot tööjõumakse.

«Jätkuvalt näeme aga selgelt, et kübertehnoloogia valdkond on väga meestekeskne – sel aastal olid vaid neli protsenti asutajatest naised,» ütles Startup Estonia kübertehnoloogia valdkonna juht Marily Hendrikson. Asutajate keskmine vanus on 33 aastat ja nendest 54 protsenti olid välismaalased.

Kübertehnoloogia valdkonna iduettevõtete töötajatest 60 protsenti on kõrgharidusega ja 35 protsenti on keskhariduse või kutseharidusega keskhariduse baasil.

Selles valdkonnas tegutsevad iduettevõtted maksavad Startup Estonia andmetel ka idusektori keskmisest kõrgemat brutopalka – keskmiselt teenivad nende ettevõtete töötajad 2564 eurot kuus, ligi kaks korda enam kui Eesti keskmine palk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles