Luman: nõudluse taastudes võib muutuda ka kaupade ja teenuste vajadus (1)

BNS
Copy
Toomas Luman. ILJA SMIRNOV
Toomas Luman. ILJA SMIRNOV Foto: Põhjarannik

Kaubandus-tööstuskoja juhatuse esimees Toomas Luman ütles ärihooaja avamisel peetud kõnes, et peale majanduslangust tuleb küll tõus, kuid valmis tuleb siiski olla ka selleks, et nõutav kaupade ja teenuste valik võib muutuda.

«Tänagi on meie seas ettevõtjaid, kes elanud üle mitmeid majanduskriise, kuid püsivad jätkuvalt reipalt sadulas ja küllap saavad ka sel korral hakkama,» rääkis Luman. «Kui midagi majandusteooriast tänases olukorras meenutada, siis kindlasti teadmist, et majanduslangusele on alati järgnenud kasv. Küllap ka seekord, ning arvestades sealjuures meie ettevõtjate dünaamilisust võime loota, et kasv taastub kohe kui välisnõudlus seda võimaldab.» Ta lisas, et keegi ei tea, millal nõudlus tegelikult taastuma hakkab ning tõenäoliselt muutuvad ka nõutud kaubad ja teenused sisuliselt.

Luman tuletas oma kõnes poliitikutele meelde, et Eesti on riik, mille majandusedu oluline nurgakivi on igakülgne avatus ja piiriülene aktiivne kaubandus kõikjal, kus väärtused ja tingimused seda lubavad. Selleks et Eesti ettevõtted saaksid kasvavast välisnõudlusest tuule tiibadesse, rõhutas Luman poliitikute otsuste tähtsust: «Halvim, mida poliitikud kriisist ülesaamiseks teha saaks, oleks oma rumalate otsustega ettevõtteid rahvusvaheliselt halvemasse konkurentsipositsiooni asetades.»

Lisaks pidas ärihooaja avamise puhul kõne 1. jalaväebrigaadi ülem kolonel Vahur Karus, kes tänas ettevõtjaid nende panuse eest riigikaitsesse ning rõhutas, et sidemed ettevõtluse ja Kaitseväe vahel on palju tugevamad ja sügavamad kui esmapilgul tundub.

Kaubandus-tööstuskoda avas koos ettevõtjate ja koostööpartneritega ärihooaja kogupereüritusega Tapal 1. jalaväebrigaadi territooriumil. Ettevõtjad peredega said tutvuda nii Eesti kui ka liitlasüksuste tehnikaga ning kaitseväe igapäevaoludega, muu hulgas oli võimalik tutvuda uute kasarmute ja masinapargiga.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles