Analüütik: töötukassa toeta oleksid palgad langenud

PM Majandus
Copy
Majutuses ja toitlustuses oli töötunde töötaja kohta koguni veerandi võrra vähem kui aasta tagasi.
Majutuses ja toitlustuses oli töötunde töötaja kohta koguni veerandi võrra vähem kui aasta tagasi. Foto: Sander Ilvest / Postimees
  • Teises kvartalis aeglustus palgakasv 1 protsendini
  • Käärid kõrgema ja madalama palgataseme vahel suurenesid
  • Swedbanki prognoosi järgi tõuseb keskmine brutopalk sel aastal vaid 2%

Swedbanki vanemökonomisti Liis Elmiku sõnul oleks teises kvartalis brutokuupalk töötasu hüvitiseta eelmisest aastast väiksem olnud. 

Ökonomist märkis, et palgakasv aeglustus esimese kvartali 5 protsendilt teises kvartalis 1 protsendini ning töötundide arv ühe töötaja kohta vähenes 5 protsendi võrra.

Keskmine brutokuupalk oli selle aasta teises kvartalis 1433 eurot ning tagasihoidlik palga aastakasv oli viimati kümme aastat tagasi.

Majutuses ja toitlustuses oli töötunde töötaja kohta koguni veerandi võrra vähem kui aasta tagasi.

Käärid kõrgema ja madalama palgataseme vahel suurenesid

Pooltes majandusharudes töötasu aastatagusega võrreldes vähenes. Palgad jätkasid kiiret kasvu kõrge palgatasemega harudes nagu IT, finants, energeetika. Nendes valdkondades ületab keskmine brutokuupalk 2000 eurot kuus, tõdes Elmik.

Palgad vähenesid kõige rohkem madalama palgatasemega harudes nagu kaubandus, turism, meelelahutus, mis said koroonakriisi esimeses faasis kõige rohkem kannatada. Ehituses ja töötlevas tööstuses jäi keskmise palga langus 1-3 protsendi vahele.

Paljud ettevõtted alandasid töötasu palgatoetuse tingimustele vastamiseks. Mingi osa neist tõstab toetuse lõppedes töötasu vanale tasemele tagasi. Olukord erinevates majandusharudes on aga väga erinev. Näiteks ehitusmaterjalide- või toiduainetööstuses on piisavalt tellimusi, kuid erinevate välisturistidega seotud teenuste puhul paistab tulevik tumedates toonides.

Palgakasv pidurdub

Keeruline majandusolukord ja tööpuuduse tõus leevendavad palgasurvet. Meediaruumis domineerivad koroona-uudised ja võimalikud uued piirangud, ekspordinõudlus on endiselt nõrk, turismi kõrghooaeg saab läbi ja palgatoetused ning maksepuhkused lõpevad. Sellises olukorras on palgaläbirääkimistel ettevaatlikud nii tööandjad kui -võtjad.

Swedbanki prognoosi järgi tõuseb keskmine brutopalk koos palgatoetusega sel aastal vaid 2,2 protsenti. Järgmisel aastal majanduskasvu hoogustudes kiireneb palgakasv 3,3 protsendini. Majapidamiste olukorda leevendab hinnakasvu peatumine – keskmine tarbimiskorv sel aastal ei kalline.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles