Laenuraha hind kukkus rekordtasemele

Erik Aru
, BNSi ja Postimehe majandustoimetuse juht
Copy
Eesti Panga välisvaade. 
Eesti Panga välisvaade. Foto: PEETER LANGOVITS/PM/SCANPIX

Üks pankadevahelise laenuturu alusintressimäärasid, kolme kuu euribor on viimase nädala jooksul langenud kõigi aegade madalaimale tasemele, –0,49 protsendi peale. Pole ka ime: euroala rahandusasutused võtsid Euroopa Keskpangalt (EKP) juunis enam kui 1,3 triljoni euro eest odavaid laene, mille abil viimane püüdis majandust viiruse kütkeist valla aidata.

«Teil on keskpank, mis pakub täiesti järeleandmatult odavat likviidsust,» ütles RBC Capital Marketsi strateeg Peter Schaffrik ajalehele Financial Times. «See ajab kõik laenuintressid alla.»

Euribor on sisuliselt hind, millega pangad üksteisele tagatiseta laenu annavad. See moodustub 18 suurema euro­ala panga esitatud andmetest ja kujuneb omakorda aluseks tehingutele ühisraha piirkonna ülejäänud rahandusasutuste vahel. Pankadevaheline laenamine toimub pidevalt, sest alatasa on mõnel pangal raha puudu, teisel aga üle ja tal pole vähemalt mõnda aega sellega midagi peale hakata.

Euribore on erineva tähtajaga. Neist tähtsaim ei ole tegelikult mitte kolme, vaid kuue kuu euribor, millega on seotud suur osa Eestiski välja antavaid pangalaene. Kuna pikemaks ajaks laenatav raha on harilikult kallim, sest ajaga kasvab võlausaldaja jaoks tõenäosus rahast ilma jääda, on ka kuue kuu euribor omajagu kõrgem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles