Madis Müller: Eesti tarbimislaenude intress on liiga kõrge

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Eesti Panga president Madis Müller.
Eesti Panga president Madis Müller. Foto: Mihkel Maripuu

Eesti Panga president Madis Müller leidis intervjuus ERRi uudisteportaalile, et Eestis pakutatavate tarbimislaenude intressid on kohati liiga krõbedad.

«Lühiajalised tarbimislaenud on kõikjal kallimad kui näiteks kodulaenud, see on igas riigis nii. See on ka loogiline, sest pankadel pole tarbijalaenude puhul kindlat tagatist,» rääkis Müller, kuid täpsustas: «Aga ma olen nõus sellega, et intressimäärad tarbijalaenudele on Eestis liiga kõrged.»

Keskpankur kritiseeris ka Eesti hoiulaenuühistuid, nimetades seal toimuvat problemaatiliseks. «Olukorras, kus on tegemist üleriigilise ettevõttega, mille liikmeks astumine on vaid formaalsus, ja inimesel pole võimalik sinna raha hoiustades saada ülevaadet ühistu juhatuse tegevusest ja kui riskantselt juhatus seda raha paigutab, siis tegelikult ei kontrolli laenuühistute tegevust mitte keegi,» selgitas Müller.

Juttu tuli ka Eesti eelarvest ja laenamisest. Ehkki ta pidas loogiliseks, et Eesti valitsus on koroonakriisi ohjeldamiseks laenu võtnud, pani ta südamele, et riik ei tohiks lõpmatult laenata. «Praegused madalad intressid ei õigusta järsku riigi võlakoormuse kasvu,» märkis ta.

Loe pikemalt ERRi uudisteportaalist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles