Euroopa Keskpanga eksjuht: ainult «hea» võlg päästab majanduse (5)

Copy
Euroopa Keskpanga endine president Mario Draghi.
Euroopa Keskpanga endine president Mario Draghi. Foto: VALDA KALNINA / EPA

Endine Euroopa Keskpanga juht Mario Draghi kutsus teisipäeval Euroopa valitsusi koroonaviiruse tõttu võetud võlgu investeerima nii, et järeltulevad põlved sellest kasu saaksid.

«Pandeemiast tingitud võlg on pretsedenditu ja selle peavad peamiselt tagasi maksma need, kes on täna noored,» hoiatas Draghi rahvusvahelise katoliikliku festivali Kohtumine 2020 avamisel Riminis.

Euroopa läheb vastu uuele tohutule laenamisele, sest eraldatud on ulatuslikke toetusi ettevõtete ja majapidamiste pinnalhoidmiseks pandeemia halvimal ajal.

Draghi rõhutas, et sellised võlad saavad olla jätkusuutlikud vaid juhul, kui neid rakendatakse kasutoovatel eesmärkidel, nagu on investeerimine noortesse, tootmistaristusse või teadusuuringutesse.

Sellisel juhul saab seda pidada «heaks võlaks», ütles ta. Kui aga võlga ei kasutata kasutooval eesmärgil, siis pole see jätkusuutlik. 

Suurel määral Euroopa võlakriisi lahendamisega seostatud Draghi leidis, et üldiselt olid valitsuste ja keskpankade sammud majanduse toetamiseks õiged.

Nüüd aga peab ta tähtsaks eeskätt ulatuslike intellektuaalsete ja rahaliste vahendite investeerimist noorte heaks.

«Sellepärast on meie kohustus anda neile vahendid selle võla teenindamiseks nii, et nad elaksid paremaks muutunud ühiskondades,» rõhutas Draghi, kutsudes samal ajal üles hoiduma kiiret poliitilist kasu tõotavatest algatustest.

«Hädaolukord ja meetmed, mida see õigustas, ei jää alatiseks kestma. Nüüd on aeg kasutada mõistust ja valida tulevik, mida me tahame üles ehitada.»

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles