Krüptovaluuta valdkonna 5 populaarsemat suundumust 2020. aasta lõpus

Copy
Foto: Kriptomat OÜ

Krüptovaluuta valdkonnas muutub kõik tihti vaid ühe silmapilguga. Uued tehnoloogiad, peamised turuosalised ja trendid vahetuvad palju kiiremini kui üheski teises valdkonnas. Hetkel näivad paljud uued ja põnevad arengud olevat ka väga elujõulised. Kõigele vaatamata võib see üsna kaootiline valdkond luua juba lähikuudel veel rohkem võimalusi ja üllatada millegi tõeliselt silmapaistvaga. Vaatame neid ootusi lähemalt.

Nihe sularahata ühiskonna poole

Selle aasta kõige enam ühiskondi muutvaid sündmusi tuli ootamatult. Peale aastavahetust näis maailm hoolimata Hiinast saabuvatest ärevatest uudistest siiski veel turvaline ja terve, kuid enne kui talv lõppeda jõudis oli planeeti haaranud surmava viiruse laine. COVID-19 pandeemia on halvanud, häirinud ja peatanud paljud tööstusharud ning pannud inimesi ümber hindama oma suhtumist erinevatesse valdkondadesse. Varem küsitavad praktikad nagu kaugtöö või krüptomaksed on muutunud olulisemaks ja näib, et need jäävad ka pärast pandeemia lõppu alles. Miks töötada kontoris, kui tööd võib teha ükskõik millisest kohast maailmas? Kas ettevõttel on üldse mõistlik teha kontoriga seotud kulusid kui digiajastul kontorit pole vajagi?

Lisaks on aeg sularahast vabaneda ja astuda samm uue elukvaliteedi poole. Plokiahela valdkond on löönud õitsele ning uus ajastu nõuab selles valdkonnas rohkem spetsialiste. Tänapäeva maailmas on rakendused muutunud juba piisavalt täiustatud ja arusaadavaks, et võimaldada digitaalsete varade ostmist vaid krediitkaardiga.

Foto: Kriptomat OÜ

Krüptoraha pole enam vaid nohikute jaoks

Krüptovaluuta maine muutub globaalselt kiiremini kui kunagi varem. Bitcoin (BTC) ja Ethereum (ETH) pole enam nišitooted, kuna Bitcoini turukapitalisatsioon on nüüd juba suurem kui näiteks Coca-Colal ja Intelil ning plokiahela tehnoloogia on integreeritud paljudesse valdkondadesse ja tehingutesse. Veelgi enam, ettevõtete seotus krüptovaluutaga aina kasvab, kuna nõudlus Bitcoini järele kasvab koronaviiruse kriisi ajal. Järjest enam riskifonde ostab kokku digitaalseid varasid ja see trend jätkub kindlasti kuni aasta lõpuni.

Üks on aga ilmne: tavakasutajate maailm vajab krüptovaluuta kasutamiseks mugavamaid liideseid ja need on tulekul. Digitaalne lõhe väheneb pidevalt, kuna 2020. aastal on dollarites või eurodes arvelduskontot avada lihtsam kui kunagi varem.

Suurenev DeFi omaksvõtt

Detsentraliseeritud rahastus ehk DeFi on alates 2019. aasta lõpust olnud krüptovaldkonna üks silmatorkavamaid suundumusi. Sektor on viimase kuue kuu jooksul kiiresti kasvanud saavutades hiljuti uue verstaposti, sest DeFi koguväärtus jõudis 4 miljardit dollarini.

Paljud ettevõtted, kes tegutsevad plokiahela valdkonnas, on juba oma DeFi tooteid tutvustanud. Sellised populaarsed ettevõtted nagu Compound, Balancer, Curve on investoritele, kes otsivad likviidsust ja oma investeeringute riski hajutamist, avanud ukse täiesti uude maailma pakkudes põnevaid ja taskukohaseid kaasaegseid finantsinstrumente.

Ilmselt näeme siin edasist arengut koos kasutajate arvu kasvuga, kuna ettevõtete kapital jõuab digitaalsete varade valdkonda. DeFi kasvab tohutult kiiresti ja on äärmiselt oluline, et selle segmendi jaoks oleks olemas lihtne, tõhus ja odav lahendus.

Foto: Kriptomat OÜ

Keskpankade digitaalsete valuutade tulek

Tänapäeval on keskpanga digitaalsed valuutad kas kuum teema millest rääkida või lahendus, mis on paljudes riikides arendamisel. Hiina on asunud tegelema kohaliku digitaalse vara loomisega. Põnev on näha, kas digitaalse jüaani turuletoomine ja juurutamine võib muuta krüptoraha tähtsust ja nihutada majandusliku jõu tasakaalu, võttes dollarilt üle reservvaluuta staatuse. Kas see näide võib ka inspireerida teisi juhtivaid riike? Konkurents võib olla selles valdkonnas tihe.

Kõik need algatused on maailmas endiselt alahinnatud. Enamik krüptovaluuta omanikke on volatiilsuse ja vastaspoole riskiga. Tulevikus ei ole need ainult pankade juhitavad projektid, kuna ka eraettevõtted jätkavad arengut. Sellised projektid nagu USD Coin (USDC), Paxos Standard (PAX) ja Stasis ’Eurs ühendavad plokiahela tehnoloogia eeliseid ning fiat valuutade mainet ja suhtelist stabiilsust.

Foto: Kriptomat OÜ

Täiustatud privaatsus plokiahela tehnoloogia abil

Tõeline edasiminek toimub siis kui silmapiiril on kriis. 90-ndatel oli Internet midagi imelise või  maagilise leiutise sarnast. Täna ei suuda me sotsiaalmeediat kasutades ette kujutada oma igapäevast elu võimaluseta veebis suhelda. Kuid üha suureneva digitaalse maailma kasutamise kõrva unustame tihti, et kõik olemasolevad teenused on tehnoloogia arengule vaatamata endiselt suhteliselt haprad.

Viimane rünnak Twitteris ohustas paljusid kõrgetasemelisi poliitikuid, kuulsusi ja üksikisikuid. Probleem viib küsimuseni, mida edasi teha? Arutelud plokiahela tehnoloogial põhinevate muudatuste üle on taas üles kerkinud. Võime tulevikus ilmselt näha veelgi rohkem probleeme, kuna häkkerlus ja krüptorahas tasu nõudmine ei kao veel niipea.

Vaadates 2020. aastast edasi

Paljud analüütikud teevad krüptovaldkonna ja Bitcoini hinna kohta ka kaugemaid prognoose, kujutades ette järgmise kümnendi võimalikke suundumusi. On vaieldamatu, et see täna veel nišivaldkond on muutumas globaalseks ökosüsteemiks. Bitcoini hind teeb tulevikus ilmselt uusi rekordeid, innustab välja töötama uusi lahendusi ja neid ka kasutusele võtma.

Milline saab maailm olema 10 aasta pärast? 20. sajandil oli sellele küsimusele palju lihtsam vastata, sest kõik täna tehtud ennustused muutuvad juba aasta pärast tõenäoliselt vananenuks. Kuid võime olla kindlad, et detsentraliseeritud tehnoloogiad ja digitaalsete varade põhised teenused kujundavad oluliselt inimkonna edasist arengut.

Copy
Tagasi üles