Putini kodulehekülge tabas tagasiastumispalvete tulv

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene peaminister Vladimir Putin.
Vene peaminister Vladimir Putin. Foto: SCANPIX

Vladimir Putin lõi presidendikampaania käima nagu kord ja kohus. Uuel veebisaidil tervitavad meid tuttavad pildid džuudomatilt, suusanõlvadelt ja sadulast. Paljukritiseeritud Ühtset Venemaad ei mainita, fookuses on inimene ise.

Midagi on aga valesti: tunni jooksul pärast kampaania käivitumist ummistus tagasiside rubriik  palvetega, et Putin tagasi astuks.

Negatiivsed kommentaarid, mis Kremli pressiesindaja hinnangul pärinesid häkkeritelt, võeti peatselt maha – väidetavalt kui roppused. Mitmed sõnumid on aga talletunud vahemällu ja ekraanipiltidena, pakkudes palju nüansirikkamat mõtlemisainet.

«Mine erru,» palub Mihhail Meškov. «Ma tahan elada normaalsel maal. Lahku enne, kui on juba liiga hilja.»

Arkadi Višnev kirjutab, et presidendikampaania lõpetamine oleks «parim, mida te oma maa heaks teha saaksite».

Sama kinnitab Andrei Antonenko: «Eks võim ole kui narkootikum, aga lahkumine oleks parim.»

Taolised torked – ja fakt, et nad üldse Putini saidil välja suutsid vupsata – tõestavad, et Kremlil võib kavandatud stsenaariumi täpse täitmisega 4. märtsi valimiste künnisel keerukaks minna.

Siiani on strateegiaks olnud vigaste duumavalimiste tõttu vallandunud massidemonstratsioone sisuliselt ignoreerida.

Veebisaidil, mis annab maitse suhu sellest, millisel platvormil praegune peaminister seisab, tõotatakse uusi töökohti ja majanduse moderniseerimist. Suuri poliitilisi küsimusi ei puudutata.

Kõige radikaalsem ettepanek on võidelda suitsetamise ja joomise vastu avalikes kohtades.

Putini kampaanianõunik Vjatšeslav Lõžakov ütles, et hiljutised protestid ei ole peaministri strateegiat veel mõjutanud, kuna peegeldavad vaid internetti kasutavate linnainimeste vaateid – mitte Vene elanikkonda laiemalt.

«Kahjuks on nii, et suurem osa kodanikest, kes töötavad, lapsi hoiavad, maad harivad... ei tea isegi, mis internet on. Või oskab ainult e-kirja saata,» ütles ta.

«Aktiivsed protestijad on inimesed, kes elavad internetis. Vale oleks väita, et nemad esindavad olulist osa riigist.»

Ja tõesti: hiljutise arvamusküsitluse valguses on Putin päris populaarne ja peaks saama 48 protsenti häältest. Alles detsembri keskel oli vastav number 42.

Pöördepunktiks võib aga kujuneda järgmine meeleavaldus, mis on plaanis 4. veebruaril.

Kuna esimesest rahvakogunemisest on siis möödunud juba kuu aega, peaks selguma, kas liikumine on vaibumas või vastupidi. Kui vastupidi, siis peab Putin ilmselt järeleandmisi  tegema, usub Aleksei Makarkin Moskva poliittehnoloogia keskusest.

Kuid isegi kui Putin sellisest stsenaariumist pääseb, seisab ta ikkagi silmitsi väljakutsega: kuidas distantseeruda Ühtsest Venemaast, kasutades samal ajal partei tehnoloogiat ja ressursse.

Üks viis oleks nõjatuda üha enam Ülevenemaalisele Rahvarindele, mille Putin mullu maikuus püsti pani, kui Ühtse Venemaa populaarsus esimesi langemise märke hakkas ilmutama.

Viimastel nädalatel võib täheldada Ühtse Venemaa marginaliseerumist, samal ajal kui Ülevenemaaline Rahvarinne määrati ametlikuks kampaaniaorganiks.  Viimase looja Vjatšeslav Volodin maandus detsembris presidendi administratsiooni asejuhi tähtsale toolile.

Poliitanalüütikute sõnutsi on aga kahe rühmituse piirjooned hägustunud.

Moskva Poliitiliste Uuringute Instituudi direktor, endine Ühtse Venemaa parlamendiesindaja Sergei Markov ütles, et esimese raundi võitmiseks 50-protsendilise häälteenamusega tuleb Putinil distantseerida end Ühtsest Venemaast ja parlamendivalimiste skandaalist, kasutades «Ühtse Venemaa organisatsiooni, kuid Rahvarinde kuvandit».

CopyrightThe Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles