Graafikud ⟩ Maksuvõlg paisus kriisis kui pärmi peal

PM Majandus
Copy
Maksu- ja tolliamet.
Maksu- ja tolliamet. Foto: Dmitri Kotjuh

Maksu- ja tolliameti andmetel oli maksuvõlgade kogusumma 1. augusti seisuga 376,5 miljonit eurot, mida on märtsiga võrreldes enam kui saja miljoni võrra rohkem.

Enim ollakse võlgu käibemaksu, 192 miljoni euro ulatuses. Sotsiaalmaksu võlgnevus moodustas augusti alguse seisuga 93 miljonit eurot ning kinnipeetud tulumaksu ja erijuhtude tulumaksu vastavalt 31 ja 26 miljonit eurot.

Lisaks on ajatatud maksuvõlgu kokku umbes 140 miljoni euro ulatuses, mis tähendab, et riigikassasse on jäänud laekumata enam kui pool miljardit eurot.

 

Samuti kerkis hüppeliselt maksuvõlgnike arv: kui kriisi eel ehk 1. märtsi seisuga oli neid 30 791, siis paar kuud hiljem juba enam kui kaks korda rohkem ehk 67 018. Pärast seda on võlgnike arv ja võla kogusumma tasapisi vähenenud.

 

Võlglaste esikümnes ka tankistid ja maksupetturid

Maksuvõlglaste esikümnesse pole tänavu ükski ettevõte «murdnud». 1. juuli seisuga oli suurima maksuvõlaga ettevõte INV T OÜ, mis äriregistri andmetel tegutseb mootorikütuse hulgimüügi valdkonnas. Ettevõte kuulub Läti firmale SIA TA Investments ning selle juhatuse liikmeks on Andrejs Batasovs, keda meedias on tituleeritud Eesti esitankistiks.

10 miljoni euroga on teisel kohal Adrian Arendus OÜ, mille emafirma Open Market OÜ on kustutatud. Nii INV T kui ka Adrian Arendus on seotud Oleg Belokrõloviga, kelle juhtimise all vähendasid firmad kütuste müügil tekkinud käibemaksukohustust metallide ja väärismetallide fiktiivsete ostutehingutega. Pettuse toimepanemiseks kasutati ettevõtteid, millel oli majandustegevuse registris kütuse müügi ja tarbimisse lubamise registreering.

 

2018. aastal ei võtnud riigikohus menetlusse Vladimir Vasilievi, Jekaterina Mihhailova, Anton Šaluhhini, Jelena Aktaševa ja Oleg Belokrõlovi kaebuseid maksu- ja tolliameti 2015. aasta 16. juuli vastutusotsuse tühistamiseks, millega maksuamet nõudis eraisikutelt 26 miljonit OÜ INV T ja OÜ Adrian Arendus kaudu läbi viidud maksupettusega tekitatud kahju.

Kolmandal kohal olev PVMP-Elektika on seotud 3,5 miljoni euro suuruse maksukelmuse süüasjaga, mille osalised mõistis Pärnu maakohus õigeks. Prokuratuur süüdistas kuut inimest Nurme õmblusvabriku toodangu fiktiivses Lätti müümises ja nõnda käibemaksutagastuse väljapetmises.

Esikümnes on veel pankrotistunud Marsalis Metall, mis oli Loksa suurim tööandja ja E-Profiil, mille pankrotivarad ostnud ettevõtja püüab firmale uut elu sisse puhuda.

Maksuvõlad ka Tallinkil ja Starshipil

1. juuli seisuga oli viiel Tallink Grupiga seotud ettevõttel (Tallink Baltic, LNG Shipmanagement, AS Tallink, Hansatee Kinnisvara ja Mare Catering) maksuameti andmetel ligi 1,5 miljoni euro suurune maksuvõlg. Krediidiinfo andmetel nüüdseks Tallinkiga seotud ettevõtetel 1,1 miljoni euro suurune ajatatud maksuvõlg.

Samuti on 612 000 eurone ajatatud maksuvõlg pakirobotifirmal Starship Technologies, mis oli kevadel sunnitud raskuste tõttu koondama

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles