Brüssel võtab Ungari ametlikult käsile

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ungari peaminister Viktor Orban.
Ungari peaminister Viktor Orban. Foto: SCANPIX.

Homme avaldab Brüssel Ungarile ametlikult noomituse Euroopa Liidu seaduse rikkumise eest seoses sealse keskpanga sõltumatuse piiramisega.

Tegemist on esimese vaatusega kohtulahingus, millel on olulised tagajärjed kõikvõimalike rahvusvaheliste päästeoperatsioonide kontekstis.

Euroopa Komisjon esitab Budapestile ametliku teatise, et kavatseb vaidlustada uue keskpangaseaduse Euroopa Kohtus – kui seda vabatahtlikult ei muudeta.

Ungari valitsus võttis nimetatud seaduse vastu möödunud aasta lõpus, kui otsekui konveieril lükati parlamendist läbi terve trobikond õigusakte. Seda vaatamata Brüsseli protestidele.

Ungari peaministri Viktor Orbani sõnutsi on seadus oluline 1. jaanuaril jõustunud uue põhiseaduse toestamiseks.

Orbani paremtsentristlikul Fidesz parteil on Ungari parlamendis kahe kolmandikuline enamus.

Kohtuähvardusel on suur kaal, kuna ELi ametlikest seisukohtadest lähtuvalt on keskpanga sõltumatus igasuguse edasise finantsabi eeltingimuseks.

Ungari on palunud ELilt ja Rahvusvaheliselt Valuutafondilt krediidiliini, kuna riigi laenukulud finantsturgudel on peadpööritavalt tõusnud. EL ei kavatse avaldusele alla kirjutada enne, kui tagatud on keskpanga sõltumatus.

Budapest on nimetatud seadust Euroopa Keskpanga kriitika tõttu juba küll kohendanud, kuid sinna on alles jäänud klauslid, mis annavad peaministrile suured volitused keskpanga juhtivate ametnike ametissemääramisel.

Ungari keskpanga hinnangul «ohustab» seadus «Ungari majanduse stabiilsust» ning «kahjustab tõsiselt» riigi huve.

Euroopa Komisjoni ametlik teatis avaldatakse homme. Teatises tuuakse ära Brüsseli vastulaused ning seaduse muutmiseks antud «armuaja» tähtaeg.

Saksa kantsler Angela Merkel ütles eile raadio vahendusel, et Ungari uued seadused tuleb Euroopa prinstiipide valguses «põhjalikult läbi uurida».

«Ungari on ELi liikmesriik ja peab loomulikult lähtuma printsiipidest, mis meid ühendavad. Nagu me kõik. Pean siinjuures silmas nii meediavabadust, keskpanga sõltumatust kui konstitutsioonikohtu sõltumatust,» ütles Merkel.

Orban ütles reedel, et ELi kriitikas on teatud aspekte, mida ta võib aktsepteerida. On aga ka küsimusi, milles «meie seisukohad oluliselt lahknevad».

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles