Valitsus kiitis heaks Saksamaa topeltmaksustamise vältimise eelnõu

BNS
Copy
Maksu- ja tolliamet
Maksu- ja tolliamet Foto: Arvo Meeks

Valitsus kiitis neljapäevasel istungil heaks Eesti ja Saksamaa vahelise tulu- ja kapitalimaksudega topeltmaksustamise vältimise lepingu muutmise protokolli eelnõu.

Topeltmaksustamise vältimise lepingute eesmärk on soodustada investeeringuid lepinguosaliste riikide vahel. Eesmärgi saavutamiseks piirab leping tulumakse, mida tuluallikariik teise riigi residentide tulule võib kehtestada, tagab isikute võrdse kohtlemise ning kõrvaldab võimaliku topeltmaksustamise, teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo. 

Eesti ja Saksamaa vaheline tulu- ja kapitalimaksudega topeltmaksustamise vältimise leping sai allkirjad 29. novembril 1996 ning jõustus 30. detsembril 1998.

Uut protokolli läheb vaja selleks, et maksulepingu sätted kooskõlla Majanduskoostöö ja Arengu Organisatsiooni (OECD) maksubaasi kahandamise ja kasumi ümberpaigutamise vastase tegevuskava raames kokkulepitud miinimumstandardiga. Protokolli jõustumine aitab kaasa maksudest kõrvalehoidumise võimaluste vähendamisele.

Protokolliga lisandub lepingusse üldine kuritarvituste vastane reegel. Selle kohaselt ei saa ettenähtud soodustusi mistahes tulule, kui tehingu üks peamistest eesmärkidest oli soodustuse saamine, mis pole kooskõlas lepingu eesmärgiga.

Protokolliga muutub lepingu pealkiri, et viidata lisaks topeltmaksustamise vältimise eesmärgile vajadusele tõkestada maksudest hoidumist ja maksupettusi. Samuti muudetakse lepingu preambulit, mille kohaselt ei tohiks maksuleping kaasa tuua tulu maksustamata jätmist või maksusumma vähendamist maksupettuste või maksudest hoidumise kaudu.

Lisaks täiendatakse lepingut seotud ettevõtjate maksustamisel kasumite ja maksusummade vastukorrigeerimist puudutava reegliga. Sätte eesmärk on tagada, et kui üks lepinguosaline riik on oma riigi residendist ettevõtja maksubaasi hulka lisanud kasumi, mida teine riik on juba oma residendist ettevõtja kasumina maksustanud, siis teine riik korrigeerib maksusummat, mida ta oma ettevõtja kasumilt on juba kogunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles