Kümned tuhanded USA väikeettevõtted surevad vaikselt ja märkamatult (4)

Jaano Martin Ots
, toimetaja
Copy
Suletud kauplus San Fransiscos California osariigis. Piirkonnas on jäädavalt suletud üle 2000 ettevõtte ning paljud võitlevad ellujäämise nimel, kuni viirusekriis jätkub.
Suletud kauplus San Fransiscos California osariigis. Piirkonnas on jäädavalt suletud üle 2000 ettevõtte ning paljud võitlevad ellujäämise nimel, kuni viirusekriis jätkub. Foto: JUSTIN SULLIVAN/AFP

Kui suurte ettevõtete pankrottide kohta on võimalik dokumentide ja kohtuasjade põhjal statistikat teha, siis enamus Covid-19 kriisi tõttu ärist lahkuvaid USA väikeettevõtteid kaob vaikselt ning märkamatult. 

Selliste vaikselt hääbuvate väikeettevõtete mõju USA majandusele võib olla hiigelsuur, kuna 44 protsenti USA majandustegevusest annavad USA väikeettevõtete ameti teatel just väiksemad ettevõtted, hoiatab Bloomberg. USA kaubanduskoja uuringu kohaselt kartis juulis 58 protsenti väikeettevõtete omanikest, et nende firma ei jää koroonakriisis ja järgnevas majanduslanguses ellu. 

Märtsist juulini USA-s tegevuse jäädavalt lõpetanud 80 000 ettevõttest 60 000 olid kas kohalikud ettevõtted või firmad, millel oli vähem kui viis tegevuskohta. Neist kõigest 800 taotlesid võlausaldajate õiguste kaitseks ametlikku pankrotti, ülejäänud panid lihtsalt uksed kinni. Esialgu ehk lootuses, et viirusekriis möödub kiiremini, kuid kui klientide huvi ei taastunud, teatasid firmade omanikud kommunaalteenuste osutajatele lepingute lõpetamisest ja lahkusid.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles