Viru Rand Venemaa turule ei lähe

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Henn Soodla / Pärnu Postimees

Üleeeile allkirjastatud Eesti Vabariigi ja Vene Föderatsiooni koostöömemorandum kalandustoodete eksportimiseks ei muuda Viru Ranna jaoks midagi, sest oma tooteid Venemaale müüa pole neil plaanis.


Viru Rand sai Venemaa veterinaarinspektoritelt oma toodangule ekspordiloa juba 2005. aasta augustis. Hinnad on aga olnud sellised, et tegelikult pole Venemaale midagi müüdud, kirjutas Põhjarannik.

«2006. aasta keskpaigas üks auto meie toodanguga sinna läks, aga see oli rohkem turu kompamine,» ütles kalatööstuse juhatuse esimees Toomas Aul. «Arvestatav äri Venemaaga lõppes 2004. aasta aprillis.»

Seega ei ava äsja allkirjastatud memorandum Auli sõnul Viru Ranna jaoks mingeid uusi võimalusi.

«Rubla devalveerimise ja konkurentide tõttu Lätist on seal hinnad madalad. Meie oleme võtnud suuna Euroopa Liidu maadele, kus hinnad on paremad. Loomulikult me ei välista, et kunagi võime hakata ka Venemaa poole vaatama, kui sealne situatsioon meile soodsamaks muutub.»

Kolmapäeval allkirjastasid Berliinis Euroopa Komisjoni ja Vene Föderatsiooni veterinaar- ja fütosanitaarteemade ümarlaual veterinaar- ja toiduameti peadirektor Ago Pärtel ning Vene Föderatsiooni veterinaar- ja fütosanitaarteenistuse peadirektor Sergei Dankvert kala ja kalatoodete ekspordimemorandumi, mis sätestab tingimused, millistel alustel on ettevõttel õigus oma toodangut Venemaale eksportida, veterinaar- ja toiduameti antavad riiklikud garantiid, ettevõtete loetellu kandmise ja sealt väljaarvamise tingimused ning Vene Födaratsiooni poolse taotluste menetlemise ning inspekteerimiste protseduuri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles