Eesti valmistub Hiina 5G tehnoloogiat piirama sügisest (1)

PM Majandus
Copy
epa08549222 Huawei's newest flagship store building is seen in Shanghai, China, 16 July 2020. British digital secretary announced on 14 July 2020 that country's telecom network will not be allowed to purchase new Huawei 5G kit from 31 December and that all Huawei's equipment should be sorted out of UK's mobile networks by 2027. Chinese government 'strongly opposed groundless ban of Huawei's 5G kit'.  EPA/ALEX PLAVEVSKI
epa08549222 Huawei's newest flagship store building is seen in Shanghai, China, 16 July 2020. British digital secretary announced on 14 July 2020 that country's telecom network will not be allowed to purchase new Huawei 5G kit from 31 December and that all Huawei's equipment should be sorted out of UK's mobile networks by 2027. Chinese government 'strongly opposed groundless ban of Huawei's 5G kit'. EPA/ALEX PLAVEVSKI Foto: ALEX PLAVEVSKI/EPA

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumil (MKM) on valmimas määrus, mis sisuliselt tähendaks seda, et Eesti 5G võrkude rajamisel ei saaks kasutada näiteks Huawei tehnoloogiat.

Ehkki MKMis välja töötatav piirangud kehtestav määrus on mittedetailne, on selle sisuks siiski väljaspool Euroopa Liitu toodetud sideseadmete selgem kontrollimine, kirjutab ERRi uudisteportaal

«Kui me loeme kasvõi meie välisluureameti aastaraportit, siis me teame, et näiteks Hiina tehnoloogia on selgelt kõrgema riskiga. See ei ole mingi saladus, et hetkel me räägime konkreetselt Hiinas toodetavast tehnoloogiast, aga see määrus on iseenesest universaalne,» kinnitas riigi küberturvalisuse poliitika juht Raul Rikk, lisades, et kuna riigil on sisuliselt võimatu iga seadet lõpuni kontrollida, siis on plaanis kehtestada tootjapõhised piirangud.

Kui määrus kehtestatakse, siis hakkab see mõjutama ka juba kasutusele võetud tehnoloogiat. See tähendab, et sidefirmad peaksid mõned kasutuses olevad seadmed ka välja vahetama, milleks on Rikki sõnul plaanis anda üleminekuaeg, aga selle täpne pikkus ei ole veel kindlaks määratud.

Loe pikemalt ERRist

Huawei piiratakse Suurbritannias

Suurbritannia valitsus otsustas eile, et nad hakkavad piirama Huawei tehnoloogiat sidevõrkudes. Huawei sealne pressiesindaja Edward Brewsteri sõnul on on see halb uudis kõigile asjaosalistele, sest aeglustab riigi digitaalset arengut samas kui moonutatud konkurents tõstab operaatorite kulutusi võrguarennduses ning seeläbi ka tavainimeste telefoniarveid.

«Antud otsus on halb uudis kõigile mobiiltelefoni kasutajatele Ühendkuningriigis, sest kiire võrgutaristu arendamine aeglustub, kasvavad telefoniarved ning süveneb digitaalne lõhe linna- ja maapiirkondade vahel. Sealjuures on alusetu väide justkui USA sanktsioonid saaksid kuidagi mõjutada Huawei tarnitava tehnoloogia vastupidavust või turvalisust,» märkis Brewster.

Huawei esindaja nentis, et ettevõtte tulevik Suurbritannias on nüüdseks täielikult politiseeritud, sest oma otsusega sidus valitsus tehnoloogiaettevõtte tegevuse USA kaubandussõjaga ning reaalse julgeolekuga on antud otsusel vähe pistmist. 

Huawei avalikustas täna oma 2020. aasta esimese poole majandustulemused, millest selgub, et ettevõtte kogukäive oli pea 75 miljardit eurot. Vaatamata maailma raputanud koroonapandeemiale on seda 13,1 protsenti rohkem kui möödunud aasta samal perioodil.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles