Äkksurma ennustav Eesti idu kaasas 1,5 miljonit eurot

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Transformative AI tiim. Istuvad operatsioonide juht Weijia Li, kaasasutaja ja tegevjuht Josh Oppenheimer, partnerlussuhete juht Bunsi Keshav. Seisavad andmeteadlane Diogo Santos ning kaasasutaja ja tehnoloogiajuht Marek Sirendi.
Transformative AI tiim. Istuvad operatsioonide juht Weijia Li, kaasasutaja ja tegevjuht Josh Oppenheimer, partnerlussuhete juht Bunsi Keshav. Seisavad andmeteadlane Diogo Santos ning kaasasutaja ja tehnoloogiajuht Marek Sirendi. Foto: Transformative AI

Eestlaste osalusega idufirma Transformative AI, mis suudab enda sõnul 94-protsendilise täpsusega ette ennustada südame äkilist seiskumist, kaasas investoritelt 1,5 miljonit eurot.

Investeerimisvooru juhtis Eesti riskikapitalifirma Tera Ventures. Samuti osalesid Ühendkuningriikide suurim eraõiguslik tervishoiuteenuse pakkuja InHealth Ventures, juhtiv biomeditsiini uuringute rahastaja Wellcome Trust ning kogenud tehnoloogia valdkonna investorid, teatas Transformative AI.

Transformative AI on välja töötanud tehisintellektil põhineva algoritmi, mis suudab inimese südame äkilist seiskumist ette ennustada väidetavalt 94 protsendilise täpsusega. Idufirma üks asutajatest on Marek Sirendi, kes on omandanud füüsika doktorikraadi Cambridge'i ülikoolis ning töötanud teadlasena Euroopa Tuumauuringute Keskuses (CERN) Šveitsis.

«Transformative AI loodud algoritm koosneb tarkvarast, mis jälgib haiglas patsienti ning teda tundma õppides suudab tuvastada minimaalseid muutusi, mis ennustavad südame seiskumist. See omakorda võimaldab spetsialistidel õigeaegselt kasutada defibrillaatorit, et vältida patsiendi surma või suuri närvisüsteemi rikkeid. Näitena, et meie tarkvara juurutamine kõigisse USA haiglatesse päästaks hinnanguliselt 10 000 inimelu aastas,» selgitas Sirendi.

Transformative AI teeb koostööd mitme maailma meditsiinikeskusega, sealhulgas Põhja-Tallinna Regionaalhaiglaga Eestis, et koguda ja analüüsida patsientide andmeid. Maailmatasemel meeskonda kuuluvad andmeteadlased, kardioloogid ja meditsiiniuurijad. Idufirma on esitanud taotlusi patentidele, millest esimene on ka välja antud, ühtlasi avaldanud mitmeid ekspertide poolt tunnustatud artikleid.

Tera Venturesi asutaja ja partner Andrus Oks, kellest sai ka Transformative AI nõukogu liige, märkis, et Transformative AI on välja töötanud tehnoloogia, millel on valdkonna asjatundjate sõnul potentsiaali päästa tuhandeid elusid aastas ning mis võib saada pöördepunktiks haiguste ennetamisel ja ravimisel.

«Sellistesse tulevikutehnoloogiatesse investeerimine on hädavajalik, et noore põlvkonna teadlastel ja innovaatoritel oleks võimalus välja töötada ja edasi arendada lahendusi, mis mõjutavad kogu inimkonna edasist käekäiku. Meditsiinivaldkonnas on innovatsioon möödapääsmatu ja Eesti noored teadlased mängivad siin väga olulist rolli,» lisas Oks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles