Koroona pani maailma seisma (1)

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Planeet Maa.
Planeet Maa. Foto: NASA

Üle planeedi levinud koroonakarantiin pani inimtegevuse niivõrd tugevalt pausile, et seda oli näha ka pea kahesaja seismoloogiajaama andmetes üle maailma, selgub värskest uuringust.

Rongide liikumine, ehitus ja kõiksugu muu inimtegevus ei tekita mitte ainult saastet, vaid kajastub ka maakera värisemises. Muidugi on see värin õrn ega ole võrreldavgi maavärinate või vulkaanipursetega, kuid olemas ta siiski on. Koroonapandeemia ja -karantiinide ajal vähenes see inimtekkeline seismiline müra aga pea 50 protsenti, selgub värskest uuringust.

«Minu jaoks on üks kõige huvitavamaid asju see, et näeme esimest korda, et mis tegelikult inimtekkelist müra põhjustab,» kommenteeris tulemusi BBC uudistega rääkinud uuringu kaasautor, Londoni Imperial College´i teadur Steve Hicks.

Kokku hõlmas uuring 117 riigis asuvat 268 seismoloogiajaama ning inimtekkelise seismilise müra vähenemine oli märgata neis kõigis – nii nagu koroonaviirus ja sellele vastuseks rakendatud piirangud Wuhanist üle maailma kandusid, levis maakoores ka teadaolevalt kõige ulatuslikum inimtekkelise seismilise müra leevendumine.

«Karantiinide ajal tuvastatud müratase kestis kauem ja oli tihtipeale nõrgemgi kui jõulude ja uue aasta vahelisel perioodil,» kirjutavad teadlased eesotsas Belgia Kuningliku Observatooriumi seismoloog Thomas Lecocqiga teadusajakirjas Science avaldatud artiklis.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles