Prantsuse reitingult pudeneski kolmas A

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsusmaa rahandusminister Francois Baroin.
Prantsusmaa rahandusminister Francois Baroin. Foto: SCANPIX

Eurokriis lõi eile uue leegiga lõkkele: agentuur Standard & Poor's kukutas Prantsusmaa ja Austria krediidireitingut. Seega on euroalas käesolevaga järel vaid neli AAA maad.

Lisaks langesid veel seitsme riigi reitingud, nende hulgas Itaalia ja Hispaania omad.

S&P omistas 14 riigile, nende hulgas Prantsusmaale, Itaaliale ja Hispaaniale, ühtlasi negatiivse väljavaate, mis tähendab ühe kolmandikulist šanssi, et nende reitingud langevad tänavu või tuleval aastal veelgi.

Prantsuse ja Austria reitingud langesid ühe pügala jagu AA+ peale.

Itaalia, Hispaania ja Portugali reitingud langesid kahe pügala võrra.

Iiri reiting jäi paika.

«Hea uudis see pole, aga katastroof ka mitte,» ütles Prantsuse rahandusminister François Baroin. «Prantsusmaa poliitikat ei dikteeri reitinguagentuurid.»

Reitingulangetused sütitasid taas hirmu euroala eelarvelise jätkusuutlikkuse pärast.

Doominoefekt tabab ilmselt ka päästefondi (EFSF), mis võib nüüd omakorda oma AAA reitingust ilma jääda. Seega kannataks fondi tulejõud – või siis peaksid euroala riigid taas oma sissemakseid suurendama.

Kohest poliitilist tagasilööki agentuuri samm pälvinud ei ole.

ELi rahandusvolinik Olli Rehn nimetas S&P otsuseid «vasturääkivateks», märkides, et agentuur näib ignoreerivat euroala «otsustavaid samme» eelarve-, struktuursete ja pangandusreformide suunas, samuti päästefondi võimendamise plaane.

CopyrightThe Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles