S&P kinnitas Eesti riigireitingu senisel kõrgel tasemel

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Agentuuri Standard and Poor's peakorter.
Agentuuri Standard and Poor's peakorter. Foto: SCANPIX

Reitinguagentuur Standard & Poor’s kinnitas 13. jaanuaril avaldatud teates Eesti riigireitingu senisel kõrgel tasemel AA-. Võlakriisi riskide tõttu on reitingu väljavaade agentuuri hinnangul negatiivne.

Agentuur toob kõrge reitingu põhjenduseks Eesti poliitiliselt stabiilse keskkonna, avaliku sektori kulude tõhusa kontrolli ja väikese võlakoormuse ning paindliku erasektori, mis kõik aitavad toime tulla väliskeskkonna negatiivsete mõjudega. Riigireitingu peamise riskina nähakse Euroopa ja euroala majanduste nõrgenemise võimalust.

Rahandusminister Jürgen Ligi nõustus Standard & Poor’si hinnanguga nii Eesti edusammude kui majanduse peamiste riskide osas.

Samas on Ligi sõnul küsitav, kas reitinguagentuuri poolt üldisemalt euroalale mõeldud sõnumid on üheselt mõistetavad ja õigustatud.

«Raske on näha, kuidas ähvardaks fiskaalkonsolideerimine Euroopa majanduskasvu arvestataval määral võrreldes usaldamatusega, mida tingib eelarvepoliitika lõtvus,» ütles Ligi. «Usaldus, stabiilne majanduskeskkond ja korrastatud riigirahandus jäävad olulisemateks eeldusteks kestliku kasvu taastumiseks.»

«Mõistagi tegeletakse Euroopas paralleelselt ka konkurentsivõime küsimuste ja struktuursete reformidega, kuid see ei pehmenda vajadust riigirahanduse korrastamiseks,» lisas minister. «Euroala paistab juba praegu märksa tugevamana kui mõned teised suured majandused ning reformid nii liikmesriikide kui Euroopa tasandil liiguvad vähemasti õiges suunas.»

Standard & Poor’s tõstis Eesti riigireitingu tasemele AA- 9. augustil 2011.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles