Toetusi juurde saanud põllumehed: oleks tahtnud rohkem

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Jüri Ratas leidis, et Eesti põllumeestel on põhjust rõõmustada. Roomet Sõrmus (paremal) vastas, et kasvanud toetustel on ka teine pool.
Jüri Ratas leidis, et Eesti põllumeestel on põhjust rõõmustada. Roomet Sõrmus (paremal) vastas, et kasvanud toetustel on ka teine pool. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Ehkki peaminister Jüri Ratas rõõmustas, et kauples Eesti põllumeestele Euroopa Liidu eelarvest kolmandiku võrra suuremad otsetoetused, jääb põllumeeste rõõm vaoshoituks. Sest kõik ei pruugi lõpuks nii ilus olla, kui esialgu välja hõigatakse.

«See on väga suur ja positiivne sõnum Eesti maapiirkondadele,» kommenteeris Ratas varahommikul eile sündinud ELi eelarveotsust, mille järgi tõuseb Eesti otsetoetuste maht järgnevatel aastatel 35 protsendi võrra, 1,35 miljardi euroni. Sellele lisandub veel maaelu toetus summas 638 miljonit eurot ja toetus taaskäivitamise kavast summas 64 miljonit eurot. See tähendab, et Eesti põllumeeste toetused küündivad juba 80 protsendini liidu keskmisest. Praegu on see kõigest 66 protsenti.

Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juht Roomet Sõrmus, kes on Euroopa Liidu põllumajanduspoliitikaga ja rahajagamisega hästi kursis, ütles, et ehkki toetuste kasv on märkimisväärne, pole see siiski piisav.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles