Coop Pank pani laenukahjudeks kõrvale miljon eurot (2)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Coop Panga juhatuse esimees Margus Rink.
Coop Panga juhatuse esimees Margus Rink. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Coop Pank kandis esimesel poolaastal tulevaste laenukahjude reservi ehk provisjonideks 1,1 miljonit eurot. Lisaprovisjonide tegemiseks põhjuseks on koroonakriisi tõttu halvenenud majanduskeskkond.

Aastaga suurendas pank oma laenuportfelli 50 protsendi võrra, esimese kvartaliga võrreldes 11 protsenti. Kiireimat kasvu näitas kvartaalselt ärilaenude portfell, mille maht kasvas 16 protsenti. Kodulaenude portfell kasvas kümnendiku võrra, selgub panga teise kvartali aruandest.

Hoiuste maht kasvas aastaga samuti 50 protsenti. Kodumaine Coop Pank teenis teises kvartalis 1,4 miljonit eurot puhaskasumit, mida on eelmise aastaga võrreldes 9 protsenti rohkem ja tänavuse aasta esimese kvartaliga 7 protsenti vähem.

Tulenevalt koroonaviiruse leviku tõkestamiseks seatud piirangute mõjust majanduskeskkonnale tehti 2020. aasta teises kvartalis laenuportfellile täiendavaid allahindlusi 700 000 euro ulatuses. Kui siia lisada ka tavapärased provisjonid, oli laenude allahindluse kogukulu teises kvartalis kokku 1,7 miljonit eurot.

Coop Panga juhatuse esimees Margus Rink märkis, et hoolimata keerulisest keskkonnast suutis Coop Pank teha ärimahtudes korralikud kasvud. «Tänavu esimesel poolaastal kasvas meie laenuportfell ligi 100 miljoni euro võrra ehk ca 2 korda enam kui aasta tagasi samal perioodil. Kiirenevas tempos suurenenud ärimahud on kasvatanud panga intressitulusid, mille kasvutempo ületab kahe viimase kvartali jooksul selgelt kulude kasvutempot,» ütles ta.

Ta lisas, et esimese kvartali lõpus langetatud otsus panga tegevuskulude kärpimiseks ja täiendavate kokkuhoiumeetmete rakendamiseks tagas teises kvartalis 2-protsendilise kulude languse võrreldes esimese kvartaliga.

Coop Panga juht märkis, et pank jätkab majanduskeskkonna hoolikat jälgimist ja tegutseb vastavalt kujunevale olukorrale. «Esimese kvartali lõpus ja teise alguses nägime klientide maksepuhkuste taotluste arvu kasvu ning eraklientide huvi mõningast kahanemist finantseerimistoodete järgi. Alates aprillikuu teisest poolest aga ärimahud taastusid,» tunnistas ta.  

Kuigi laenuportfelli kvaliteet on püsinud Ringi sõnul stabiilsena, siis on nad majanduskeskkonna negatiivse mõju tarbeks moodustanud poolaastaga täiendavaid provisjone 1,1 miljoni euro ulatuses. «Oleme laenuportfellile allahindluste tegemisel hoidnud konservatiivset joont ning jätkame seda ka edaspidi,» lausus Rink.

Coop Pangal on juuni lõpu seisuga 74 500 klienti ja 12 401 aktsionäri.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles